Comença el judici contra l'acusat per l'assalt violent i la mort d'una anciana a Sant Jordi Desvalls

La fiscalia sol·licita 9 anys per robatori i homicidi

L'Audiència ha començat a jutjar l'acusat per l'assalt violent i la mort d'una anciana a Sant Jordi Desvalls (Gironès). Després d'escollir el tribunal popular, la vista ha començat amb les al·legacions prèvies i la lectura dels escrits. El robatori va tenir lloc el 25 de novembre del 2019 i la víctima, una dona de 91 anys, va morir un mes després de l'atac.

L'acusació particular acusa el processat d'assassinat i robatori amb violència i demana que se li imposi presó permanent revisable. La fiscalia, en canvi, apunta que el lladre no tenia intenció de matar la víctima, i sol·licita una pena de 9 anys per robatori i homicidi imprudent. La defensa demana 1 any i 10 mesos perquè sosté que el processat patia un trastorn i era drogoaddicte.

El cas que s'ha començat a jutjar a l'Audiència de Girona es remunta al 25 de novembre del 2019. Aquella tarda, una anciana que vivia sola a Sant Jordi Desvalls va patir un assalt violent. Dos lladres –un dels quals no ha estat identificat- van entrar a casa seva, la van colpejar i li van robar diners i joies.

La víctima va morir el 22 de desembre, un mes després de l'atac, a l'hospital Josep Trueta. Dies abans, a principis de mes, els Mossos van detenir un sospitós. Un jove marroquí, que aleshores tenia 19 anys i que vivia a Salt (Gironès). Quan era menor d'edat, va arribar a acumular fins a set antecedents.

Aquest noi és el que s'asseu a la banqueta dels acusats. El cas es jutja a l'Audiència, i per la via del jurat popular, després que l'advocat de la família, Jordi Colomer, recorregués la interlocutòria del jutjat d'instrucció (que va resoldre incoar causa per robatori amb violència i homicidi amb imprudència greu).

"Al nostre entendre, els fets constitueixen un assassinat en concurs amb un robatori amb violència a casa habitada", afirma l'advocat. Colomer subratlla que l'anciana es trobava "completament indefensa", i que l'acusat era conscient que "donant-li cops a la cara de manera reiterada li podria causar la mort". "És gràcies a la postura de l'acusació que avui els fets els jutja un tribunal popular", afegeix.

"Violència desmesurada"

De fet, al seu escrit de conclusions provisionals, l'acusació particular subratlla que el processat, sol o acompanyat, va colpejar la víctima "amb una violència desmesurada". "Especialment a la cara, sense que pogués reaccionar ni oferir la més mínima defensa", precisa al seu escrit. Després, continua, els lladres van arrossegar l'anciana fins a l'habitació, van regirar la casa i li van robar la bossa de mà, 800 euros en efectiu i joies valorades en 645 euros.

L'acusació particular recull que l'atac a l'anciana va tenir una relació directa amb la seva mort. Recorda que l'autòpsia va concloure que "la causa inicial o fonamental" de la defunció va ser "una hemorràgia cerebral secundària a un traumatisme cranioencefàlic" provocat "per les lesions" que va patir arran de l'atac.

L'advocat de la família acusa el processat d'un delicte d'assassinat a persona especialment vulnerable, per al qual sol·licita presó permanent revisable. També reclama que se'l condemni a 5 anys de presó per un delicte de robatori amb violència a casa habitada.

Homicidi imprudent

El fiscal Enrique Barata, en canvi, sosté que l'acusat no tenia intenció de matar la víctima quan la van colpejar a la cara: "No consta que utilitzessin cap arma o instrument perillós, ni que tinguessin intenció de causar la mort ni que consideressin que aquesta conducta agressiva fos objectivament adequada per provocar-li la mort".

Tot i això, l'acusació pública remarca que, tenint en compte l'edat avançada i l'estat físic debilitat de l'anciana, l'acusat es va "representar mentalment alguna probabilitat llunyana del resultat de mort per conseqüències indirectes derivades de l'agressió". Per aquest motiu, sol·licita 5 anys de presó pel robatori i 4 per un homicidi per imprudència greu.

Segons el relat del fiscal, els assaltants van colpejar la víctima i l'anciana va caure a terra "sense que consti degudament acreditat que la caiguda va ser provocada directa o intencionadament pels agressors" o, per contra, va ser fruit "d'un desequilibri" derivat de "la situació, edat i dificultats físiques" de la víctima.

El fiscal també recull que, segons l'autòpsia, la víctima va morir un mes després de l'assalt "com a conseqüència d'una concurrència plural de causes": "Entre les causes hi ha un traumatisme lleu-moderat facial en el moment dels fets i caiguda a terra, però també l'existència d'un gran nombre de patologies prèvies i l'edat avançada de la víctima així com, en els dies previs a la mort, l'aparició d'una infecció greu, sèpsia i broncoaspiració".

"No és el que tocava"

L'advocat de la defensa, David Carrasco, considera que arribar a un jurat popular "no és el que tocava", perquè allò que calia era jutjar el cas per procediment ordinari. Aquesta part admet que el processat va entrar a robar a casa de l'anciana, però nega que fos ell qui agredís l'anciana. A més, diu que "no hi ha una relació de causalitat" entre les lesions que va patir la víctima i la seva mort.

"Hi ha massa dubtes per condemnar el meu client per la mort, i sobretot per un delicte d'assassinat", subratlla Carrasco. A més, l'advocat també sosté que el processat pateix "anomalies psicològiques i psiquiàtriques" i que era drogoaddicte en el moment dels fets. Per això, reclama que se li estimin dues eximents incomplertes i que se'l condemni a 1 any i 10 mesos de presó pel robatori.

El judici a la Secció Tercera de l'Audiència ha arrencat aquest dijous amb l'elecció dels membres del tribunal popular i les al·legacions prèvies. Es reprendrà dilluns vinent amb les declaracions dels testimonis i els Mossos d'Esquadra. Dimarts al matí serà el torn de les pericials i es preveu que l'acusat declari aquella tarda, al final de tot. El guió recull que l'Audiència entregarà dimecres l'objecte del veredicte als membres del jurat, i serà quan se'ls aïlli perquè es retirin a deliberar.