GarrotxaDomus celebra la Setmana Europea de l’Energia

Del 25 al 30 d’octubre s’han previst diverses activitats com un taller a les escoles

El programa de promoció i de suport a la rehabilitació energètica dels edificis, el GarrotxaDomus, se suma a la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible que es durà a terme del 25 al 29 d’octubre.

Amb la voluntat de commemorar aquesta efemèride, s’han organitzant diferents activitats per promoure les mesures d’eficiència energètica a les llars i els seus beneficis pel benestar, la salut i l’estalvi de les famílies a més de sumar esforços per la lluita contra el canvi climàtic.

Les accions es duran a terme al llarg de la setmana i culminaran el dissabte 30 d’octubre amb la instal·lació d’un punt informatiu i tallers al centre d’Olot.

Tallers a les escoles

Durant tota la setmana, les escoles dels setze municipis de la Garrotxa adherits al programa, podran participar del taller sobre eficiència energètica i energies renovables a través del qual els i les alumnes podran descobrir les diverses energies existents, diferenciant les renovables i les no renovables, amb l’objectiu de fomentar l’ús de les energies verdes. Concretament la formació va dirigida a alumnes de 5è i 6è, és a dir, de 10 a 12 anys.

Dissabte 30 d’octubre, punt informatiu a Olot

Coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, GarrotxaDomus tornarà a ser present al carrer amb un punt informatiu el dissabte 30 d’octubre, de 9 a 14 h, al Firal Petit d’Olot. Tothom que ho desitgi podrà informar-se sobre el programa i els serveis gratuïts que s’ofereix en matèria de suport i d’acompanyament per la rehabilitació així com la incorporació de mesures d’estalvi i d’eficiència energètica dels habitatges.

A banda, també s’ha previst mostrar de forma pràctica les possibles solucions energètiques per a la reforma de les llars i els tècnics membres del projecte resoldran dubtes sobre subvencions, ajudes i bonificacions actuals. Paral·lelament, es duran a terme tres tallers eficiència energètica i energies renovables a càrrec d’Innova Didactic i Robolot:

  • Llum solar a la nostra llar: A través d’una maqueta i d’una placa solar es descobrirà què és, com es pot muntar i com funciona el sistema d’energia fotovoltaica. (Taller dirigit a adolescents i adults)
  • Muntem una placa solar: Com es transforma la llum del sol en energia per la llar? Muntatge pas a pas d’una placa solar. (Taller dirigit a adolescents i adults)
  • Controla l’energia de casa teva: Descobreix com pots controlar el consum energètic de casa teva i fer més eficient el teu habitatge amb uns simples passos. (Taller dirigit a adults)

GarrotxaDomus, guardonat pels Premis ACM, Acció climàtica.

En la primera edició dels PREMIS ACM, l’Associació Catalana de Municipis ha reconegut GarrotxaDomus com una iniciativa transformadora del territori en la lluita contra el canvi climàtic, atorgant a l’Ajuntament d’Olot aquest reconeixement en la categoria d’Acció Climàtica. Aquest fet converteix la Garrotxa en comarca pionera en la implantació d’un servei que proporciona als propietaris una combinació d’acompanyament tècnic, administratiu i financer; totalment personalitzat i gratuït.

A tall d’exemple, el 2020 es van realitzar 59 projectes de rehabilitació energètica a Olot que han suposat una reducció de 250 tones d’emissions de CO2 anuals. Durant la primera meitat de 2021 ja s’han generat 70 projectes, superant les dades de tot 2020. Fins avui dia, s’ha atès a més de mig miler de famílies, assessorant a més de 300 llars i impulsant uns 150 projectes de rehabilitació energètica a la comarca.

La valoració que fan els propietaris usuaris del programa, tant del servei que ofereix com dels professionals que hi col·laboren és molt positiu. En concret, els aspectes que els usuaris valoren més són la simplicitat del procés, l’assessorament personalitzat i la centralització de les gestions amb professionals i tramitació de subvencions que faciliten que permeten simplificar molt la reforma.

El programa GarrotxaDomus està impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot, l’Institut Català de l’Energia i la Fundació EuroPACE conjuntament amb 15 Ajuntaments més de la comarca (Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Mieres, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Tortellà, Vall d'en Bas i Vall de Bianya).