El Trueta amplia el servei de neuroradiologia per a pacients amb ictus a les 24 hores

El servei permetrà fer tractaments de teràpia endovascular a uns 130 pacients a l'any

L'Hospital Josep Trueta de Girona ha ampliat el servei de neuroradiologia intervencionista a les 24 hores durant tots els dies de l'any. Fins ara, només es feien dotze hores de servei al dia. El servei permet als pacient amb un ictus isquèmic agut que rebin teràpia endovascular.

El procediment consisteix en introduir un catèter dins de l'artèria del pacient i arribar al coàgul que l'obstrueix –i que ha produït l'ictus- per poder-lo extreure. De moment ha estat una tècnica molt eficaç en els casos d'infart cerebral que va començar a fer-se de manera puntual a l'octubre del 2018, però que des del setembre del 2019 ja es practica de forma continuada. Ara, l'ampliació del servei a les 24 hores del dia permetrà atendre 130 pacients l'any.

L'Hospital Josep Trueta de Girona serà el primer centre de Catalunya fora de l'àrea metropolitana que ofereix aquest servei de neuroradiologia intervencionista de forma ininterrompuda. Això ha fet que el Trueta s'hagi convertit en el centre de referència d'ictus a la Regió Sanitària de Girona i pugui assumir qualsevol patologia isquèmica cerebral.

L'hospital gironí compta amb tres metges especialitzats en el tractament endovascular per l'ictus isquèmic. Els tractaments els fan dos professionals de Neurologia i un de Radiologia que s'han especialitzat en aquest tipus de patologies. També compten amb la col·laboració del servei d'Anestesiologia i els professionals d'infermeria especialitzada del Servei de Radiodiagnòstic.

L'octubre del 2018 el Trueta va començar a practicar la trombectomia mecànica de forma puntual. A partir del setembre de 2019 es va fer de forma continuada i en un horari fixe. A partir del 21 de març de 2020, en plena pandèmia, es va decidir ampliar el servei a dotze hores al dia de dilluns a diumenge. L'objectiu era evitar que cap pacient hagués de ser derivat a un centre de Barcelona tenint en compte la situació de crisi sanitària. Ara, s'ha ampliat el servei a les 24 hores del dia i ja no caldrà derivar cap pacient per rebre el tractament fora de la Regió Sanitària de Girona.

Des que s'han començat a practicar les trombectomies a Girona s'han fet 192 tractaments. De tots ells, el 81,3% han aconseguit una recanalització arterial cerebral i s'ha pogut treure el trombe que tancava el vas sanguini. Aquest 2021, el 48% dels casos ja tenien plena autonomia al cap de tres mesos de patir l'ictus.