Recta final de la catalogació del fons bibliogràfic de la Farmàcia de l'antic Hospital Santa Caterina

L’objectiu és retornar els llibres a finals d’any a la seu de la Generalitat a Girona

El 23 de desembre de 2020 es van traslladar a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola el conjunt documental de 239 llibres, d’entre els segles XVIII i XIX, de la farmàcia de l’antic Hospital. Es preveu que el pròxim mes de desembre i un cop catalogats, tots aquests llibres retornin a la seu de la Generalitat Girona, on es conservaran i posaran a disposició dels usuaris per a la seva consulta.

Aquestes actuacions, iniciades a principis d’aquest any, s’han centrat en el tractament de conservació preventiva i en la catalogació exhaustiva al catàleg de biblioteques públiques ARGUS.

Les tasques de conservació, que han estat la primera fase del projecte, han consistit en la neteja en sec de cadascun dels documents, amb aspirador o pinzell. També s’han extret els documents solts de dins dels llibres, que s’han arxivat tot identificant-ne el llibre d’origen.

Com a mesura preventiva s’hi han posat solapes de protecció, faixes de reforç i en alguns casos molt puntuals, s’han reforçat lloms o enquadernacions, sempre respectant-ne l’estructura original i aplicant-hi mesures totalment reversibles.

Actualment i amb la fase de conservació ja acabada, s’està portant a terme la catalogació dels exemplars. En aquests moments hi ha prop d’un centenar de llibres registrats al catàleg i es preveu que en els mesos vinents es pugui acabar de descriure tota la col·lecció.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Generalitat Girona, el Museu d’Art de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. La catalogació d’aquest fons no solament posarà a l’abast un conjunt bibliogràfic de gran interès, sinó que alhora, ajudarà a interpretar i contextualitzar com era la biblioteca de la Farmàcia, quin ús tenia i quina importància va tenir al llarg dels anys d’activitat farmacèutica i hospitalària.