Una exposició a la Casa de Cultura de Girona homenatja el disc 'Ben endins' de Sopa de Cabra

'Per molts anys, malparits' recull fotografies i altres elements inèdits

La Casa de Cultura de Girona ha presentat aquest dijous 'Per molts anys, malparits', una exposició que homenatja el 30 aniversari del disc de Sopa de Cabra 'Ben endins'. Un disc que el director d'Enderock, Lluís Gendrau, ha qualificat com "el més emblemàtic" de la història de la banda gironina.

De fet, es tracta de l'àlbum de rock en català que ha venut més còpies, 130.000. L'exposició compta amb un recull d'imatges i elements, alguns d'ells inèdits com una guitarra acústica de Josep Thió, un quadre que va inspirar la portada del disc o un segell de l'SGAE de quan el disc va superar els 100.000 exemplars. El cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, ha explicat que la clau de l'èxit és que la gent "se l'ha fet seu".

"Del 'Carrer dels Torrats' de Girona es va estendre com una bassa d'oli a tots els indrets de Catalunya". Són paraules de Salvador Escribà, líder de la Salseta del Poble Sec i un dels responsables que 'Ben endins' es convertís en un èxit de vendes. I és que l'icònic disc de Sopa de Cabra ha complert 30 anys, des d'aquell llunyà 1991 quan va passar a ser "una referència" del rock català. Des d'aleshores, 130.000 còpies venudes i una multitud d'himnes de la banda gironina que ara veu reconegut l'èxit del disc en una exposició.

'Per molts anys, malparits!' proposa un recull de fotografies i material inèdit de la banda que es pot veure des d'aquest dijous fins el 5 de novembre a la Casa de Cultura. Una exposició comissariada pel Grup Enderrock, amb el suport del Festival Strenes de Girona. El president de la revista de rock referent a Catalunya, Lluís Gendrau, explica que es tracta d'un disc "emblemàtic" de la banda "pel que va suposar".

"Al llarg d'aquests 30 anys s'ha convertit en referència per ser el més venut en rock català, però també perquè és el zenit per la forma i, sobretot, pel moment en què es va publicar", remarca Gendrau.

Un Gendrau que ha coincidit amb el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, que ha reconegut que "mai" s'haurien imaginat arribar a fer una exposició del disc, ni a l'èxit de vendes que ha arribat a tenir. Quintana assenyala que "la clau" d'aquest èxit és que la gent "se l'ha fet seu". "És més del públic que no pas nostre", ha reblat l'artista.

Trencar els esquemes

Quintana també ha remarcat que es tracta d'un disc "especial". Fins aleshores, Sopa de Cabra només havia gravat dos àlbums d'estudi i van decidir enregistrar en directe 'Ben endins'. "És una manera de ser autèntics. Anàvem pels bars i escoltàvem les cançons dels discos d'estudi i marxàvem perquè ens feia vergonya amb aquelles guitarres tan netes", ha remarcat.

Part d'aquests concerts es poden veure en diverses pantalles instal·lades a l'exposició al costat de l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona. La proposta, a més, compta amb plafons i un recull de fotografies inèdites, a banda d'alguns elements inèdits, com una guitarra amb la que Josep Thió va tocar 'Si et quedes amb mi' i 'El boig de la ciutat' en el mític concert a l'antiga sala Zeleste de Barcelona on es va enregistrar 'Ben Endins', un segell de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) confirmant les 100.000 vendes o un quadre que va inspirar la portada de l'àlbum.

En una presentació amb multitud de convidats, Sopa de Cabra ha agraït que es mantingui el fenomen del disc i "segueixin vives" aquestes cançons. De fet, Quintana creu que l'èxit de 'l'Empordà' es deu a la publicació de 'Ben endins'. Quintana també ha explicat l'origen del 'Bona nit, malparits!' que dona inicia a tots els seus concerts. Va se abans d'un espectacle a Barcelona on el baixista de la banda, Francesc Lisicic 'Cuco' el va reptar a insultar els espectadors. "Sort que al final no vaig dir bona nit fills de puta, veient l'èxit de la frase", ironitza Quintana.

'Per molts anys, malparits!' també revisa el context musical de l'època. En aquest sentit, es veuen imatges de grups del moment com Sangtraït o Umpah-pah.

Una reedició del disc

Per celebrar l'efemèride dels 30 anys, es reeditarà un doble CD del disc que va veure la llum el 1991 amb cinc bonus tracks, que també estarà disponible amb vinil i que, si tot va bé, veurà la llum abans de Nadal. També es preveu una gira del 'Ben endins' pel 2022. A l'acte també hi ha assistit el responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.