Mas cita a Macià i recorda que 'els drets dels pobles no prescriuen mai'

Oriol Pujol diu que Catalunya trobarà "el marc legal que sigui necessari" per fer la consulta

Durant l'acte d'homenatge a Macià, els polítics s'han referit al discurs d'aquest dilluns del rei Joan Carles, a la situació i perspectives del país i a la composició del nou Govern.

En un discurs institucional i declaracions als periodistes, el president Mas ha destacat que l'homenatge d'aquest dia de Nadal significa la "continuïtat del fil roig" de la Generalitat de Catalunya, que, amb interrupcions, ha arribat al 129è president, ell mateix. De Macià ha destacat que ha estat un dels presidents més il·lustres i que ha deixat "petjada", perquè tenia ideals sense perdre l'horitzó. Comparant-ho amb el dia ennuvolat i boirós d'aquest matí, Mas ha recalcat que l'actual boira, i prioritària, és la crisi, la pobresa i l'atur. Però també ha recordat que la boira escampa.

En aquest sentit, ha reprès unes paraules de Macià i ha dit que el poble català ha estat lliure i ho vol tornar a ser. Per això, considera que "ara no només és el moment de proclamar els drets, sinó d'exercir-los" i que els drets dels pobles i de les persones no prescriuen mai.

Sobre el futur de Catalunya i respecte el discurs del rei, que no va seguir, ha dit que el "paraigües" del país ha de ser la Unió Europea, que té les dimensions adequades a nivell mundial. Segons ell, no es pot seguir en "l'esquema antic" dels estats tradicionals del segle XIX i XX, i que Catalunya no vol dividir, sinó sumar, dins l'escala europea.

Oriol Pujol, secretari general de CDC, s'ha dirigit a militants del seu partit i de la JNC i els ha animat a tenir fe en el país i a treballar per fer efectiu el dret a decidir. Pujol ha acabat el discurs amb el crit de 'Visca Catalunya lliure'.

En declaracions a la premsa, Pujol també ha demanat "respecte mutu" per la "voluntat inequívoca" del poble català, que es va expressar "nítidament" en les eleccions al Parlament. Per això, ha assegurat que trobaran "l'empara legal per exercir el dret a decidir" i "el marc legal que sigui necessari".

Militants i dirigents d'ERC, el partit de Macià, han estat els primers en fer l'ofrena floral a la tomba. Després de sentir 'El cant dels ocells' d'un duet de violí i violoncel i cantar 'Els Segadors', Junqueras s'ha dirigit als republicans allà presents i els ha dit que en moments "greus i incerts" com els actuals cal "fortificar" el que depèn directament dels catalans.

En declaracions als periodistes, el líder republicà s'ha referit al discurs del rei, assegurant que ERC també fa una crida a la democràcia i al respecte al dret dels ciutadans i a la "millora de la seva qualitat de vida". "Qui busqui això, trobarà el nostre suport", ha assegurat. Segons ell, per millorar les condicions de vida dels catalans les millores eines són les d'un estat propi.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en referència al discurs del rei, ha opinat que els catalans "també demanen diàleg i respecte". Sobre l'anomenada "alta política" que va citar el monarca, De Gispert considera que aquesta és la del servei al ciutadà, més ara en temps de crisi. La presidenta del Parlament no considera que el rei fes cap retret al Govern català i en canvi va ser molt més ampli referint-se a la sortida de la crisi econòmica.

De Gispert, ha qualificat Macià com "l'avi" de tots els catalans, amb un sentiment profundament democràtic.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també ha encapçalat la delegació municipal. Ha explicat que fa 27 anys que puja a Montjuïc cada Nadal pel mateix motiu, des que era conseller de Sanitat amb els governs de Jordi Pujol. Segons ell, Macià va ser una persona "molt estimada", que generava simpatia entre tothom i que tot el país se sentia representat per la seva figura. "Va ser un home valent, atrevit, que tenia molt clar el que volia ser Catalunya, una nació".