Simon inverteix 15 MEUR a la fàbrica d'Olot

El fabricant de material elèctric i sistemes d'il·luminació preveu facturar 295 MEUR

Simon reforça múscul industrial al territori. El grup, que fabrica material elèctric i ofereix solucions tecnològiques en il·luminació i connectivitat, enllesteix la transformació integral de la fàbrica d'Olot, seu central de la companyia. Al llarg d'aquest darrer any, hi ha invertit fins a 15 MEUR per renovar-ne tant la maquinària com els processos de fabricació.

"Hem renovat tant la manera de produir com la cultura empresarial; la planta ara rep la matèria primera i la transforma completament, sense necessitat de dependre d'altres fàbriques o proveïdors", concreta el director general d'Operacions de la companyia, Albert Pérez.

De la fàbrica d'Olot en surten, sobretot, interruptors i bases d'endolls. Però també tota la part de connexió de controls d'il·luminació, persianes o la part de gestió inhalàmbrica d'aquests sistemes (a través de wifi).

L'aposta per a la innovació s'ha traduït, per exemple, en una línia de producció integrada que permet produir un mecanisme cada 1,2 segons. I que dobla la capacitat que fins ara tenia aquesta divisió (passant dels 5-6 milions de mecanismes anuals fins als deu milions d'unitats). En paral·lel, explica Pérez, s'ha eliminat el plàstic a l'hora d'envasar –ara tot és paper- i s'ha reduït un 30% el que es feia servir en el procés de producció (i ara tot és reciclable).

L'objectiu d'aquesta inversió estratègica, concreta el CEO de Simon, és convertir la planta d'Olot en "centre de referència mundial del grup" a través de la tecnologia 4.0. "L'última de les màquines arribarà en un mes i mig, i amb això ja estarem a ple rendiment operatiu", subratlla Bretcha.

De la Garrotxa al món

Albert Pérez subratlla que l'aposta per Olot obeeix al seu paper com a "planta emblemàtica" del grup. Perquè és aquí on, ara fa més d'un segle, va néixer la companyia (en concret, el 1918).

"És la nostra planta pilot, el laboratori experimental des d'on impulsar nous sistemes de producció i tecnologies que després volem estendre a la resta del món", diu el director general. Actualment, Simon està implantada a quinze països de quatre continents (a nou dels quals té centres productius).

Esteban Bretcha subratlla que la inversió estratègica, si bé d'entrada no es traduirà en un increment de la plantilla, sí que "implicarà una millora de la formació i de l'actualització tecnològica" dels treballadors. Actualment, a la fàbrica d'Olot hi treballen 280 persones.

El CEO de Simon també concreta, a més, que la fàbrica d'Olot també està orientada cap a l'exterior. Perquè des d'aquí s'exportarà producte arreu d'Europa i part de Llatinoamèrica. "La planta generarà riquesa per al territori i ocupació de qualitat; però també està pensada per al món", insisteix Esteban Bretcha.

A més de la inversió de 15 MEUR a Olot, Simon també està rehabilitant la seva antiga fàbrica al Poblenou de Barcelona. L'edifici, de 10.500 metres quadrats, acollirà les noves oficines del grup a la ciutat. Les obres van començar a finals de l'any passat i es preveu que s'acabin al 2023.

Riudellots, al desembre

La companyia ja va anunciar que al desembre tancarà la planta de Riudellots de la Selva. Dels 88 treballadors que té el centre, n'hi haurà 62 que es reubicaran. La majoria, a la planta d'Olot; i la resta, a Martorelles. Per als altres, ja s'han acordat indemnitzacions. "Un procés com aquest sempre és dolorós, però el grup ha intentat portar-lo de la manera menys traumàtica possible per a la plantilla", explica el CEO.

Bretcha explica que la planta de Riudellots havia quedat obsoleta, "perquè els productes que s'hi fabricaven eren antics i la tecnologia havia quedat obsoleta". El CEO de Simon justifica el tancament per lògica empresarial. Primer, per evitar tenir diferents fàbriques en un mateix territori. I segon, perquè l'aposta estratègica per Olot permetrà "ampliar la capacitat" d'aquesta fàbrica, absorbir la producció que encara tenia sortida a Riudellots i incrementar "l'eficiència" de la companyia.

A nivells prepandèmia

L'any passat, Simon va tancar exercici facturant 251 MEUR. El seu CEO admet que el primer semestre 2020 va ser "complicat", perquè la irrupció de la pandèmia va suposar aturar projectes i, al cap de l'any, es va traduir en un descens global del 9% de les vendes.

A partir del segon semestre, però, la situació es va començar a capgirar. "Amb el confinament, la gent ha posat molt més en valor els seus habitatges; i això s'ha traduït en un 'boom' de reformes i millores, que ha afavorit un creixement de vendes a nivell mundial dels sistemes d'il·luminació", subratlla Bretcha.

De fet, aquest 2021 la companyia preveu créixer fins a un 18% més en relació a l'any passat –un 7%, si es compara amb el 2019- i tancar exercici facturant 295 MEUR. No només per la millora dels mercats nacionals, sinó també per alguns d'internacionals que són clau per a la companyia (com la Xina, Polònia o el Marroc). "Hem recuperat els nivells prepandèmia i encarem el futur amb optimisme", afirma Bretcha.

Vehicle elèctric i Vietnam

El CEO de Simon també subratlla que, en paral·lel als sistemes d'il·luminació (tant particulars com públics) la companyia també ha reforçat la seva aposta per una de les altres branques d'activitat del grup: la recàrrega de vehicles elèctrics. Per això, ha establert una aliança –'joint venture'- amb l'empresa catalana Selba Solutions, per impulsar nous softwares.

I en l'àmbit internacional, Simon continua reforçant presència. Aquí, aquest any la companyia ha adquirit el 51% d'una empresa vietnamita, amb més de 23 anys d'experiència en fabricació i distribució de productes elèctrics al país. La nova empresa, Simon Vietnam Electrics Joint Estoc Company, abastarà Vietnam, Cambodja, Laos i Myanmar.

Simon, que és líder del sector al mercat espanyol, té presència a més de 90 països del globus a través de les diferents àrees de negoci del grup (petit material elèctric, sistemes de control d'il·luminació o recàrrega de vehicles elèctrics). Compta amb una plantilla de 4.000 persones, de les quals 1.100 a l'estat espanyol.