Un talús de terra servirà per salvaguardar els fonaments de la muralla del Castell del Far

Les obres de remodelació de la plaça de l'Ajuntament de El Far d'Empordà van deixar al descobert la base de la muralla

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, ha explicat que el projecte de la muralla del Castell del Far està relacionat amb unes obres de remodelació de l'entorn del centre urbà de El Far de l'Empordà, a la comarca de l'Alt Empordà. Segons ha comentat Baulida, les obres de reforma i millora tenien previst rebaixar la muralla fins a l'altura de la plaça. No obstant això, un cop van començar les obres van veure que les bases de la muralla no arribaven a l'altura de la plaça i que, a causa de les obres, s'havia posat a l'aire els fonaments "febles i dèbils" de la muralla.

Per tal de salvaguardar aquest Bé Cultural d'Interès Nacional, la Comissió de Patrimoni ha aprovat construir un talús de terres enjardinat per enfortir els fonaments de la muralla. En un principi estava previst crear un mur però, després d'analitzar-ho, la Comissió de Patrimoni ha optat per permetre que s'aixequés el talús.

D'altra banda, la Comissió també ha donat el vist-i-plau per al projecte de restauració de la capella i torre del Castell Palau de la Bisbal d'Empordà, al Baix Empordà. El projecte, que suposarà la tercera acció que es realitza en aquest monument històric, es troba dins del Programa Romànic Obert. En concret, la Comissió de Patrimoni ha permès que es restauri la capella del segon pis, la torre, la terrassa, la fusteria de la façana principal, la rehabilitació d'una porta i la il·luminació del terrat i la capella.

Altres projectes que compten amb el vist-i-plau de la Comissió de Patrimoni són la reparació de la façana de la Casa de l'Aigua de la Vila de Tossa de Mar (Selva), la restauració de la façana d'un habitatge de Cervià de Ter (Gironès), la creació d'un envà pluvial al costat del conjunt històric Vila Vella d'Amer (Selva) i la col·locació de plaques solars i persianes laminades a l'habitatge de la Travessia dels Forns, declarat Bé d'Interès Nacional, a Llíva (Cerdanya). També s'ha aprovat la parcel·lació d'una finca de 1.200 metres a S'Agaró (Baix Empordà).