Urbanisme aprova les ampliacions d'El Bulli i d'El Celler de can Roca

La comissió només permet ampliar el restaurant de Ferran Adrià un 20%

Ferran Adrià va apagar els fogons d'El Bulli l'estiu de l'any passat. El restaurant tancava les portes però començava a caminar un nou projecte: la Bulli Foundation. La intenció, és reconvertir el restaurant de cala Montjoi en un espai de creació i investigació culinària de referència mundial.

El projecte, elaborat per l'arquitecte Enric Ruiz Geli, preveu ampliar la superfície actual del restaurant un 50%. Un dels principals esculls és que El Bulli està ubicat dins el parc natural del Cap de Creus i, per tant, ha de complir unes normes de protecció de l'entorn. Segons el pla especial del parc, les edificacions que es trobin al seu interior només es poden ampliar un 20%. Per això, la proposta que ha aprovat la comissió aquest dijous és parcial i no abasta tot el projecte previst.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha recordat que la normativa preveu excepcions per a aquelles construccions que siguin d'interès patrimonial, cultural o que serveixi per promocionar el paratge del Cap de Creus. És en aquest aspecte que la Bulli Foundation i el Govern estan treballant per trobar una fórmula d'encaix que permeti l'ampliació total.

Mentrestant, i fins que es trobi una solució, l'ampliació podrà començar a ser una realitat. L'Ajuntament de Roses ja va anunciar que havia començat a tramitar la llicència d'obres perquè, després del vistiplau d'Urbanisme, les obres puguin començar a principis de l'any vinent i es compleixi la previsió que la Bulli Foundation sigui una realitat el 2014.

Aquesta part del projecte aprovada per Urbanisme preveu passar dels 1.116 metres quadrats de sostre actuals a un total de 1.312. Segons ha detallat Serra, la intenció és demolir la part d'habitacions i despatxos per fer-hi un zona de 'work-sharing' -treball compartit- i també aixecar una sala de 'brainstorming' -pluja d'idees- de 85 metres quadrats.

Nova experiència, de la mà dels germans Roca

La comissió d'Urbanisme també ha donat el vistiplau definitiu al projecte d'ampliació d'El Celler de Can Roca. Els germans Roca volen construir una sala, amb capacitat per a dotze comensals, que se situarà al soterrani de l'actual restaurant. Tindrà 144,30 metres quadrats i, al seu interior, s'hi combinarà la gastronomia amb els audiovisuals i la música.

Tot i que l'actual edificabilitat de la zona -al barri de Taialà- està esgotada, l'ajuntament i Urbanisme han estirat la legislació per permetre que la proposta tiri endavant tenint en compte "l'interès públic" i el ressò internacional que El Celler de Can Roca aporta a la ciutat i al país.

POUM de Serinyà

En l'àmbit municipal, Urbanisme ha aprovat el POUM de Serinyà (Pla de l'Estany). Agustí Serra ha detallat que Serinyà es regia fins ara per unes normes subsidiàries que daten de l'any 1986 i creu que aquest pla serveix essencialment per ordenar el municipi. Urbanisme ha avalat que el municipi prevegi un "creixement moderat" passant dels 1.120 habitants actuals a 1.410 el 2026 -uns 290 habitants més en 15 anys-. A més, també ha celebrat que s'hagi optat per excloure del creixement urbanístic la zona del turó del Reclau.