Les obres d'elBulli Foundation podran començar a inicis d'any

Quedarà pendent un 30% de l'ampliació que s'haurà d'encaixar amb la normativa del Parc Natural del Cap de Creus

D'ençà que Ferran Adrià va apagar els fogons d'El Bulli l'estiu de l'any passat, la maquinària perquè el restaurant es converteixi en un espai de creació i investigació culinària no s'ha aturat. Aquest divendres, l'Ajuntament de Roses ha aprovat el projecte d'actuació al paratge de Cala Montjoi, que es va posar a exposició pública a principis de novembre.

El proper pas és que la Comissió d'Urbanisme aprovi el document. De fet, el projecte ja s'ha inclòs a l'ordre del dia de la reunió d'aquest desembre, que es farà el dia 20 a Girona. Serà el punt 60 de la reunió, i s'ha referenciat com a 'Sol·licitud per a l'aprovació d'un projecte d'actuació específica "ElBulliFoundation" a la Cala Montjoi'.

Si Urbanisme avala el projecte, els treballs podran començar a principis del 2013, perquè l'ajuntament calcula aleshores poder donar la llicència d'obres en quinze dies. "L'empresa fa temps que està esperant aquests permisos", assenyala l'alcalde, Carles Páramo.

Això sí, les màquines només podran treballar fins a cert punt. I és que, de moment, es permetrà ampliar la superfície del restaurant fins a un 20%, tot i que el projecte la situa en un 50%. Com es resol el 30% restant quedarà aleshores en mans de la Generalitat, que ha de buscar l'encaix dins la normativa del Parc Natural del Cap de Creus.

El pla especial del parc només contempla que les edificacions que es trobin al seu interior es puguin ampliar en un 20%. Tot i això, existeix una excepció per a totes aquelles construccions que siguin d'interès patrimonial, cultural o que serveixi per a promocionar el paratge del Cap de Creus. I aquí és, precisament, on s'hi vol incloure El Bulli Foundation.

Suspicàcia entre els ecologistes

L'alcalde de Roses ha explicat que, durant el període d'exposició pública, no s'ha presentat cap al·legació contrària. Tot i això, l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà sí que ha demanat a l'administració que "estigui alerta" perquè, durant les obres, es respectin els nivells de protecció del paratge.

L'entitat considera que El Bulli Foundation serà "molt beneficiós" per al territori com a revulsiu econòmic, però demanen que això no sigui a costa del patrimoni natural. La seva portaveu, Barbara Schmitt, lamenta que en el període d'exposició pública no s'hagi seguit el procés habitual, perquè no han tingut accés al projecte executiu sinó a una memòria.

Espai sostenible

El projecte per transformar el restaurant en fundació, que vol ser una realitat el 2014, ha anat a càrrec de l'arquitecte Enric Ruiz Geli. L'edifici actual s'ampliarà amb nous espais al seu voltant. L'antic restaurant es convertirà en un arxivador al qual tindran accés els visitants i també comptarà amb una sala de 'brainstorming', que servirà també de cinema, i un espai on s'investigarà.

El disseny dels nous edificis s'inspira en la natura. A més, el projecte aposta per la sostenibilitat i, per això, es tractarà d'un espai ecològic i integrat a l'entorn, amb emissions zero i que produeixi l'energia que necessita.