Creen grups de treball de professionals dels hospitals Trueta i Santa Caterina

ICS i IAS busquen una gestió més eficient mantenint la independència jurídica de les dues organitzacions

El Projecte CIMS (Créixer, Innovar i Millorar en Salut tot utilitzant el coneixement acumulat, la implicació de les persones i el mètode adequat, cercant les sinèrgies que siguin necessàries) pretén aproximar de forma eficient ICS i IAS mantenint la seva independència jurídica.

El CIMS té com a pilars la millora envers el pacient i la participació dels professionals en la construcció del projecte. Tres setmanes després de la presentació pública del projecte, ja han posat fil a l'agulla en el treball participatiu i entre dimarts i avui s'han posat en marxa els primers vuit grups de treball en els que participen 160 professionals que analitzaran diferents aspectes amb l'objectiu de millorar-los. Els temes que es tractaran són la participació del ciutadà, el contínuum assistencial, la visibilitat de l'excel·lència, la innovació, recerca i transferència, l'aprenentatge del treball en procés, les mesures de sostenibilitat, pensar com a pacient i la docència i la formació continuada.

La previsió és que a finals del primer trimestre de l'any els grups presentin les seves conclusions amb propostes concretes d'actuació. Aleshores serà el moment de crear nous grups de treball per abordar nous temes de la mà de més professionals. La base del projecte és usar el talent dels professionals que hi ha a les dues institucions perquè repercuteixi positivament en una millor resolució i accessibilitat de l'atenció sanitària a Girona.

A banda dels grups de treball que s'han posat en marxa ara, cada entitat definirà grups formats per una dotzena de persones de diferents disciplines que analitzaran els processos d'hospitalització, quirúrgics, d'alternatives a l'hospitalització i d'urgències i la relació amb el primer nivell d'atenció que és l'atenció primària de salut.

També hi haurà un tercer tipus de grup de treball, format per metges tant de l'ICS com de l'IAS segons especialitat, que tindran l'objectiu de consensuar una manera de treballar comuna dels professionals d'un mateix servei, sota un lideratge únic, buscant el màxim benefici per al pacient i per a la sostenibilitat del sistema. Han començat pels serveis de pediatria i cirurgia general per unificar criteris de funcionament i escollint ja el professional que liderarà el projecte, decisió que s'ha pres conjuntament amb els caps de servei dels dos centres.

Quant a la nova estructura directiva, han partit de la reorganització de l'equip de direcció, que defineix una estructura unificada per a les dues institucions. Hi ha una direcció general, dirigida pel doctor Vicenç Martínez, que té el suport d'una direcció adjunta i de tres direccions diferenciades en funció de l'àmbit de responsabilitat: la direcció de suport, que gestiona temes de personal, electromedicina, manteniment, hoteleria, cuina, neteja, obres i logística; la direcció assistencial, que vetlla per tota l'activitat assistencial, ja sigui d'atenció especialitzada, primària, sociosanitària o de salut mental; i la direcció de coneixement, que s'ocupa de la recerca i la docència. Per sota d'aquesta estructura comuna hi han els equips propis de cada centre, que, segons Salut, s'han vist aprimats suposant un important estalvi econòmic.