'Nens de Can Masó, som els tres reis de l'Orient'

La Fundació Rafael Masó rep quatre cartes originals que l'arquitecte escrivia als fills fent-se passar per ses majestats

El Patronat de la Fundació Rafael Masó ha acceptat aquesta setmana dues donacions de documents per a la seva biblioteca i arxiu. D'una banda, un dels fills de Rafael Masó, Jordi Masó Bru, ha fet donació de quatre cartes originals de l'arquitecte adreçades als seus fills, datades entre 1909 i 1931.

La curiositat d'aquestes cartes és que estan signades pels Tres Reis de l'Orient i els fills de Rafael Masó les trobaven juntament amb els obsequis que rebien el 6 de gener. A les cartes, els Reis donaven consells als fills de Rafael Masó i Esperança Bru sobre allò que havien de millorar (tant de comportament com en els estudis) i els felicitaven per allò que havien fet bé al llarg de l'any.

Durant les setmanes de Nadal, les cartes dels Tres Reis fetes per Rafael Masó s'exposaran a la casa-museu del Barri Vell, al costat d'altres objectes relacionats amb les festes que pertanyien a la família.

Com a part de la mateixa donació, Jordi Masó Bru també ha dipositat a l'arxiu de la Fundació l'última agenda que va tenir el seu pare abans de morir, corresponent al segon trimestre de 1935. L'agenda inclou nombroses anotacions manuscrites i dibuixos de Rafael Masó sobre les obres en què estava treballant en aquell moment, especialment a S'Agaró (Baix Empordà).

22 llibres d'arquitectura

Per altra part l'escriptor Narcís Comadira i la seva esposa, la catedràtica Dolors Oller, han fet donació de 22 llibres d'arquitectura que havien format part de la biblioteca de l'arquitecte gironí Joan Roca Pinet (1885-1973). Es tracta d'una col·lecció de tractats d'arquitectura alemanys i austríacs datats entre 1879 i 1907; és a dir, l'època en què, primer Masó i després el mateix Roca Pinet, van fer els seus estudis d'arquitectura.

El fet que aquesta generació d'arquitectes conegués i estudiés aquesta bibliografia subratlla la importància que per a ells va tenir la nova arquitectura que es feia al centre d'Europa, tant pel que fa a aspectes tècnics com d'estil.

L'alcalde de Girona i president també de la Fundació Rafael Masó, Carles Puigdemont, ha agraït les donacions als respectius donants, ja que es tracta d'aportacions importants per a la biblioteca i l'arxiu de la Fundació. Després de la catalogar-los, tots els documents es posaran aviat a disposició dels investigadors que vulguin consultar-los.