Trànsit demana als 2.300 conductors amb permisos falsos que els entreguin

No poden retirar els permisos directament perquè, malgrat el frau, s'han expedit per la via oficial

Trànsit té identificats 2.300 conductors amb permisos falsos aconseguits a través del trama, amb epicentre a les comarques gironines, que expedia permisos fraudulents a través dels canals oficials.

La cap provincial de Trànsit a Girona, Marta Solano, ha explicat que no poden retirar els carnets directament perquè, malgrat el frau, s'han fet seguint els canals reglamentaris. "És un suposat document oficial però no es un document obtingut de forma oficial", explica Solano. Això implica que quan la policia enxampa un d'aquests conductors, no li pot retirar el carnet. "No és tant senzill, cal fer un procés de nul•litat legal", detalla.

Per això, demanen als conductors que estiguin en aquesta situació que l'entreguin voluntàriament, a través d'una renúncia i, d'aquesta manera, independentment de la via judicial, puguin aconseguir el carnet legalment. De moment, només a Girona, se n'han entregat una desena.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van destapar a principis de maig una organització criminal que falsificava carnets de conduir amb informació de la DGT i operava arreu de l'Estat, amb epicentre a Sant Feliu de Guíxols. La policia va detenir centenars de persones, entre elles el suposat cervell de la trama: un informàtic que treballava a la DGT a Girona (a través d'una empresa externa) i que s'encarregava d'utilitzar les bases de dades per cometre els delictes.

La policia calculava que la xarxa criminal havia aconseguit prop de 7 milions d'euros (MEUR) amb l'expedició de gairebé 2.000 permisos falsos. Aquest divendres, el director general de Trànsit, Pere Navarro, ha concretat que, a hores d'ara, en tenen 2.300 d'identificats a tots l'Estat. És a dir, es coneix la traçabilitat d'aquests carnets però, legalment, no els poden retirar.

Segons ha explicat Solano, es tracta d'un tema processal "complex" que "serà llarg". "Tenim identificats i traçats els carnets il•legals però hi ha unes regles processals que s'han de seguir perquè encara que sàpigues que és fals, cal fer un procés de nul•litat legal", ha remarcat. És a dir, que com que els permisos es van expedir pels canals oficials, no n'hi ha prou amb saber que no són autèntics sinó que cal demostrar-ho.

Com que aquest procés és molt complex i s'espera que la via judicial s'allargui per la llarga llista d'implicats en el cas, han optat per "facilitar la reinserció dels permisos". En altres paraules, animar als posseïdors de carnets falsos a entregar-los voluntàriament, a través de la figura de la renúncia. De moment, a les comarques gironines, ja ho han fet una desena de conductors.

En relació a això, Solano ha explicat que entregar el carnet no els eximirà de les seves responsabilitat legals però sí que agilitzarà el procés perquè se'ls puguin treure de forma legal. De fet, ha explicat que hi ha moltes persones que s'han posat en contacte amb la prefectura i que esperen que passat l'estiu, la xifra augmenti. "Estem donant certa prioritat perquè entenem que és d'urgència", ha insistit Solano.

Paral•lelament, Navarro ha explicat que han demanat una ordre judicial que els permeti la intervenció. "La prioritat és treure de la via pública tots aquells que estiguin conduït amb un permís irregular", ha insistit.

La falta d'examinadors, en vies de solució

D'altra banda, Navarro ha explicat que porten mesos treballant per intentar resoldre la falta d'examinadors a Girona. En concret, ha explicat que s'ha passat dels 11 que hi havia abans de la pandèmia, s'ha passat a 17. "Ara tenim capacitat per atendre la demanda de forma raonable", ha insistit.

Sobre això, ha explicat que algunes de les noves incorporacions són interins. "Teníem un problema perquè no hi havia funcionaria de l'Estat que volguessin venir, ho feien mig obligats i quan podien se n'anaven", ha detallat. Per això, es va possibilitar fer una convocatòria d'interins del territori. "Hi havia un problema, hi hem fet front i està encarrilat", ha afegit.