Nits d'Acústica aixeca el teló a Figueres amb noves entrades alliberades

Rigoberta Bandini, Mishima i la Pegatina, caps de cartell de la primera nit musical

Nit d'Acústica ha aixecat el teló aquest dijous a la nit i ho ha fet amb ple absolut en gairebé tots els concerts i pràcticament totes les entrades venudes malgrat s'han alliberat noves places les darreres hores que es poden comprar a través del web del festival. La segona edició del festival adaptada a la pandèmia ha exhaurit 18 dels 21 concerts programats i el seu director, Xavi Pascual, assegura que enceten el festival amb "molt positivisme" i una gran resposta del públic.

La primera nit concerts ha tingut com a caps de cartell la cantant revelació Rigoberta Bandini, Mishima i la Pegatina, que han donat el tret de sortida al certamen. Abans, per l'escenari de la plaça Josep Pla hi ha passat Reïna i Joïna i pel de plaça Catalunya, Pau Vallvé.

El parc de les Aigües de Figueres i la plaça Catalunya –que enguany s'ha recuperat- s'han convertit aquest dijous en l'escenari principal de les Nits d'Acústica, l'adaptació del festival figuerenc a la pandèmia de la covid-19. En aquests dos espais i en un recinte tancat i amb butaques concertades, la música ha tornat a ressonar a la capital altempordanesa.

"Arranquem amb positivisme", assegura Pascual. I és que, malgrat la situació, assegura que la resposta del públic ha estat molt positiva i que estan "molt satisfets". De fet, Nits d'Acústica ha penjat el cartell de complet en 18 dels 21 concerts i, per a la resta, queden poques entrades.

Pascual ha explicat, però, que amb l'objectiu de que sigui el màxim d'accessible possible han habilitat un espai on es pugui fer cua per a aquells concerts gratuïts amb reserva d'entrada. D'aquesta manera, si hi ha gent que no ocupa els seients reservats, es permetrà l'accés a altres persones.

Els que han donat el tret de sortida a aquesta nova edició han estat els mallorquins guanyadors del Sona9, Reïna. Ho han fet a la plaça Josep Pla, l'escenari que aquest any també s'han recuperat, i dedicant un minut de silenci al desaparegut fotògraf Xavi Mercadé. "Li devem un homenatge", ha dit Pascual.

La segona actuació de la nit ha anat a càrrec d'un altre dels fenòmens musicals de l'any, la cantant Rigoberta Bandini, que ha omplert l'escenari del Parc de les Aigües, un dels concerts amb les entrades exhaurides. Bandini ha fet vibrar el públic assistent des de la primera cançó i ha portat alguns dels seus èxits més coneguts com el de l'anunci d'Estrella Damn, 'Perra' i 'Too many drugs'.

Després de les actuacions de Joina, a la Josep Pla, i de Pau Vallvé, a la plaça Catalunya; Mishima ha pres el relleu i, simultàniament, ho ha fet La Pegatina, al parc de les Aigües. Els dos concerts han permès recuperar l'esperit acústica, que durant anys ha concentrat nombrosos concerts simultanis en ple centre de la ciutat.

A dos quarts de dotze, Somboïts –un dels tres grups emergents seleccionats en aquesta edició- ha pujat a l'escenari de la plaça Josep Pla per posar el punt i final de la primera nit de concerts.

Un model adaptat que està funcionant

L'edició d'enguany porta el lema 'La cultura també cura', una reivindicació que, segons Pascual, vol anar més enllà del de 'La cultura és segura', un any després. En relació al model, Pascual no vol avançar-se a l'edició de l'any que ve però admet que aquest tipus de festivals necessiten "molta antelació" i que la pandèmia ho està complicant. "Estem trobant un model que no és el que era l'acústica però està trobant el seu forat. Ja ha millorat respecte de l'any passat i si l'any que ve ens hem d'adaptar, ho farem", ha avançat.

Tres nits de concerts

La segona nit d'Acústica continuarà aquest divendres amb les actuacions de Xiula, Manel, Ginestà, Marcel i Júlia, Macaco, Oques Grasses i Entresol Segona. Dissabte, el darrer dia, serà el torn dels habituals Di-versiones –que oferiran dues actuacions-, Nathy Peluso, Ovidi4 feat Toti Soler, Magalí Sare, Els Pets, Zoo i Guillola.