Catorze detinguts a Platja d'Aro i Calonge per estafar 300.000 euros a un centenar de persones

El grup criminal utilitzava les dades dels ciutadans per comprar productes tecnològics amb crèdits

La Policia Nacional ha tingut 14 persones a Platja d'Aro i Calonge (Baix Empordà) per estafar 300.000 euros a un centenar de persones i 32.968 més a la Seguretat Social. Els detinguts formaven part d'un grup criminal que havia creat una empresa fictícia a partir de la qual sol·licitaven dades de falsos treballadors o clients amb l'objectiu de saber la seva solvència en operacions de crèdit.

Una vegada tenien les dades, realitzaven compres en nom seu de productes tecnològics de molt valor a través de crèdits financers. A més, també estafaven a la Seguretat Social amb la cotització dels falsos treballadors per aconseguir prestacions i subsidis.

El grup utilitzava dues vies per captar les víctimes de les estafes. Per una banda, hi havia un treballador d'un bar que estava en el control d'accés i fotografiava el DNI dels clients. A partir d'aquí s'obtenien les seves dades. Per altra, hi havia un instal·lador d'alarmes que també recopilava les dades necessàries per estafar les víctimes.

Una vegada tenien les dades necessàries, els donaven d'alta a la Seguretat Social com a treballadors de l'empresa fictícia que havia creat el grup. Quan el donava d'alta, demanava la vida laboral del treballador assegurant-se l'anonimat de l'actuació.

A partir d'aquí, demanaven informació sobre la seva solvència i viabilitat en operacions de crèdit per saber la seva situació. Una vegada obtenien aquestes dades, compraven productes tecnològics en nom seu a través de portals web.

Els productes es finançaven a través d'una operació de crèdit i així aconseguien que el deute anés a càrrec de la víctima. Per contra, les compres s'enviaven a una adreça diferent al domicili de les víctimes.

La Policia Nacional calcula que hi hauria 103 persones afiliades a l'empresa pantalla a qui haurien estafat 300.000 euros. El cas va sorgir arran d'una denúncia de la direcció provincial de Girona de la Tresoreria General de la Seguretat Social. En ella exposaven que hi havia diversos treballadors afiliats al compte de cotització d'un empresari.

A partir d'aquí els agents van començar a investigar i van comprovar que els treballadors no sabien que estaven afiliats a aquesta empresa. A més, els agents han comprovat que diverses empreses de comerç online han estat víctimes d'un frau massiu de finançament de consum.

En paral·lel, la policia també ha trobat una segona empresa vinculada als investigats que també servia per donar d'alta a treballadors ficticis. En aquesta operació, els treballadors cotitzaven a la Seguretat Social i després demanaven prestacions i subsidis al SEPE o a una mútua col·laboradora. En aquest cas, el grup va estafar 32.968 euros a la Seguretat Social.

Alguns dels detinguts tenien antecedents per delictes de falsedat documental, estafa, frau de prestacions i pertinença a un grup criminal.