El 12% de les espècies exòtiques presents a Catalunya poden considerar-se invasores

El cargol poma, la cotorra argentina o el visó americà demostren que el país és un territori 'idoni' per ser colonitzat

De les 939 espècies exòtiques identificades a Catalunya un 12% estan considerades invasores pel catàleg EXOCAT del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el primer estudi exhaustiu que ha fet la Generalitat per conèixer l'abast real d'aquest problema que afecta Catalunya.

Aquest és un país "idoni" per ser colonitzat per animals i plantes estrangers, en paraules del coordinador del projecte, Joan Pino, a causa de les seves "condicions climàtiques, ubicació goegràfica i activitat humana".

La investigació ha conclòs que el 40% no formen poblacions estables i autosostenibles. També que un 18%, que sí poden considerar-se "establertes", no tenen un impacte negatiu en l'entorn i per tant no són invasores. La classificació del nou catàleg deixa en un cul-de-sac a 288 espècies perquè no hi ha encara prou elements per conèixer el grau d'amenaça que poden representar per al territori.

La mà de l'home

L'arribada d'espècies exòtiques sempre està vinculada a la mà de l'home. En casos com el del visó americà, l'únic mamífer del catàleg, la seva presència es deu a fugues d'exemplars de granges que els reproduïen per després comercialitzar la seva pell. En d'altres com el cas de peixos com el silur, la seva introducció es va fer per promocionar la seva pesca esportiva. La cotorra argentina o la tortuga de Florida, en canvi, van arribar com a mascotes. Es desconeix la causa que explica la presència de moltes de les plantes exòtiques però tot sovint els experts la relacionen amb la jardineria. 

La pròpia definició d'espècie exòtica implica que totes han estat "transportades" d'un lloc a altre pels humans, matisa la investigadora del CREAF, Jana Andreu. Ja sigui de manera voluntària o involuntària.

Regions metropolitanes i zones litorals

La gran activitat comercial de les zones metropolitanes i litorals, gràcies als seus ports i aeroports, sumada al clima del país, converteixen aquestes zones del territori en punts d'alta concentració d'espècies invasores.

El projecte Exocat vol convertir-se en una eina "de divulgació" però també de gran "utilitat" per als professionals que treballen en aquest camp. L'objectiu és que sigui de fàcil accés per a tothom perquè es pugui actuar amb rapidesa.

Avisar les autoritats

El director de Medi Natural, Josep Escorihuela, ha explicat que no totes les espècies que el catàleg ha identificat com a invasores estan jurídicament tipificades així per la llei. Tant si està prohibit o no comercialitzar-les o mantenir-les en captivitat, el director ha insistit que el primer que cal fer quan un ciutadà en detecta alguna és avisar les autoritats.