La campanya 'foc al cor' finançarà la recuperació d'olivars i itineraris a l'Alt Empordà

IAEDEN destina 13.769 euros a nou projectes de restauració a poblacions com Darnius, Biure o Vilanant

En total, l'entitat ha arribat a recollir 18.332 euros a través del projecte de micromecenatge amb la plataforma Verkami i les donacions d'altres entitats com el Col·lectiu no a la THT de la Catalunya Nord que ha aportat 1.000 euros, la Traca Teatre amb 1.000 més, l'ANC Jonquera, el Teatre IES Olivar Gran, la venda dels braçalets de l'artista Sandra Roura o un Tast de Vins. No obstant això, l'entitat també ha gastat 4.563 euros en despeses de disseny, impressió i transport de les samarretes que van fer, compensacions als mecenes del Verkami, adhesius i material fungible.  

El vocal de la IAEDEN, Lluís Benejam, ha ressaltat que volien ser "molt transparents i directes" pel que fa al tema d'ingressos i despeses i ha subratllat que "tots els diners restants", 13.769,5, es destinaran als projectes i ajudes escollits. En concret, dels 17 projectes que es van presentar durant aquests mesos, l'entitat - amb l'ajuda de diversos experts professionals del sector- han prioritzat aquelles iniciatives que tenien en compte la prevenció d'incendis, la conservació de la biodiversitat, aspectes de sostenibilitat, millora de l'economia local, amb garanties de continuïtat, beneficis socials , i amb bones pràctiques agràries i ambientals.

L'entitat, des d'un principi, va fixar un màxim de 3.000 euros per projecte.  D'una banda, es destinaran 1.500 euros al projecte de recuperació de l'olivarer i les instal·lacions de 'Can Bajol' situat a Vilarnadal-Masarach. En segon lloc, es donaran 1.000 euros per a la millora de la gestió forestal i del paisatge a àrees estratègiques i zones de pastures de Darnius. "Es tracta d'un projecte que pot aconseguir més ajudes estatals o europees", ha explicat el Bomber i membre del tribunal de la IAEDEN, Pep Gou.

Ajudes per recuperar oliverars, restaurar itineraris i fer estudis

Es lliuraran 2.500 euros per recuperar l'antic oliverar de la varietat tradicional Argudell de Vilanant, "una zona que forma part de la zona Xarxa Natura i que ajudarà  a potenciar l'economia de la zona", ha subratllat Gou. L'entitat ecologista empordanesa també donarà 1.000 euros per restaurar la zona 'Els horts' de Biure d'Empordà i destina 2.269,6 euros a un estudi per analitzar els efectes del foc a tota la zona cremada de l'Alt Empordà i trobar fórmules per potenciar la biodiversitat.

El sisè projecte escollit és la restauració d'un itinerari sostenible, el camí de les fonts de Cantallops, amb 1.000 euros d'ajuda. També es donaran 100 euros per recuperar les senyalitzacions de cinc itineraris de la comarca. L'entitat destina 1.400 euros a un estudi amb experts de la Universitat de Girona (UdG) que estudiaran els efectes del foc a la fauna i flora del territori i buscaran formes de millorar la situació. Finalment, l'entitat destinarà 3.000 euros per reconstruir l'oliverar de l'empresa Memoriae a Llers.  

"Ha estat un procés molt difícil perquè voldríem lliurar més diners però cal ser conscients que amb 200 euros no es pot tirar endavant un gran projecte", ha explicat Gou. L'import atorgat en cada cas, no cobreix totes les necessitats d'algunes de les iniciatives, i respon a les necessitats econòmiques, la innovació i la viabilitat del projecte. Des de la IAEDEN han ressaltat que hi haurà un comitè de seguiment que analitzarà el procés del projecte i, en cas que la iniciativa no es pugui dur a terme, l'import en qüestió es destinarà a altres projectes no seleccionats inicialment.  

Noves polítiques forestals i ajudes al camp, principals demandes de la IAEDEN

"No hem tingut molts projectes que reforestació i hem cregut convenient apostar per l'economia i la conservació perquè els experts aconsellen deixar més d'un any abans de reforestar una zona cremada", ha explicat la investigadora Sandra Saura. Des de la IAEDEN- Salvem l'Empordà han reiterat que és necessari potenciar noves polítiques agràries, forestals i ajudes perquè els pagesos no abandonin el camp. "El foc es va moure molt ràpid, més que l'any 86, i això mostra que les condicions del bosc han empitjorat i que molts camps estan abandonats", ha explicat Gou. Segons el Bomber, és clau que la societat es "replantegi" el futur del territori. "Els arbres no moren pel foc sinó per les malalties que agafen a causa de la seva debilitat i la pèrdua de sòl per l'incendi perjudicarà la fauna i flora d'aquesta comarca durant anys", ha assegurat Gou.  

Una idea que comparteix l'expert i director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma, Josep Peñuelas. "Ara l'home ha de deixar fer a la natura, cal que la terra reposi, no reforestar ara mateix", ha assegurat. Segons el professor del Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC), el gran incendi de l'Empordà hauria de servir com un motiu per replantejar-se quin "tipus de societat i territori" vol la ciutadania. "Cal que els pagesos tornin als camp, potenciar el primer sector perquè sinó el bosc ens menjarà", ha assenyalat.  Des de la IAEDEN han assegurat que han tingut en compte les necessitats de cada projecte per adjudicar les ajudes i que, en principi, no tenen previst tornar a repetir aquesta mena d'iniciatives. "Ens hagués agradat poder finançar més projectes però no ha estat possible a causa del nostre pressupost", ha lamentat el president de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, Salvador Jover.