'El Bulli Foundation' arribarà el 2014 amb ganes de reflexionar i arriscar

Ferrán Adrià aposta per un espai ecològic, punter i d'investigació

El Bulli tornarà a obrir les seves portes al 2014 però com una fundació privada sense ànim de lucre anomenada 'ElBulli Fundation'. El nou espai suposarà una inversió anual d'entre 600.000 i 800.000 euros que sortirà de les butxaques de Juli Soler, Ferran Adrià i Albert Adrià. El cuiner ho ha anunciat aquest dimarts dins el Congrés de MadridFusion que se celebra a la capital de l'Estat durant aquesta setmana.


El canvi de restaurant a Fundació suposarà molts canvis, que començaran per l'edifici mateix. El restaurant no es destrueix però al seu voltant hi apareixen nous espais. El Bulli es convertirà en un 'arxivador' al que tindran accés els visitants, ha explicat Adrià. També comptarà amb una sala de 'brainstorming' que servirà també de cine i per últim, el que han anomenat 'experience', l'espai on s'investigarà i que a més a més dels cuiners pensa comptar amb altre mena de professionals com periodistes, publicistes o filòsofs.

La feina dels treballadors de la fundació serà visible per a tots aquells que ho vulguin a través d'Internet. Per Ferran Adrià aquesta és una manera d'estar pressionats i no fer 'panching', perquè el cuiner creu que sense un estímul extern, és difícil treballar.

'ElBulli Fundacion' neix amb la intenció de ser una 'ciutat' o 'ecobarri sostenible', per això s'ha pensat en una estructura d'edifici 'viva' i 'orgànica'. El cuiner creu que 'si no hi ha una certa bogeria, seria normal' i no s'innovaria. L'encarregat d'aquesta obra és l'arquitecte Enric Ruiz Geli que veu el projecte com 'un pilot d'arquitectura sostenible' que sigui 'únic al món'. Per això és vol aprofitar tot l'entorn del restaurant. En aquest sentit, Ruiz Geli defineix la construcció com 'una bola d'informació de dos milions de partícules'. Es busca un enteniment entre la arquitectura i l'essència d'El Bulli.

La mirada se centra en fer de l'edifici un espai ecològic i integrat a l'entorn, amb emissions zero i que produeixi l'energia que necessita. Fins i tot en aquest esforç es vol que els col·laboradors vinguin a El Bulli amb cotxe elèctric o que es prescindeixi de fer servir aires acondicionats.

Seguiment per Internet

L'edifici haurà de servir a la funció, és a dir, que serà un espai creat per la investigació, la reflexió i la divulgació. Amb aquest esperit, qualsevol podrà veure com es treballa a la nova fundació a través d'Internet. Ferran Adrià creu que el futur són les noves tecnologies i Internet i no podien deixar passar aquest tren. Per això, comptaran amb la tecnologia més puntera de la mà de Telefónica que col·labora amb el projecte.

El Bulli deixarà de ser un restaurant però tota innovació necessita informació de tornada, 'feedback', que per Ferran Adrià és clau. Això suposarà que ja no es podran fer reserves per tastar els nous plats però, segons ha dit el cuiner en roda de premsa, no sap quan i com però podrà convidar comensals a dinar o sopar.

Ferran Adrià creu que iniciatives com la seva són poc comunes a l'Estat i tot i estar en crisi considera que les empreses privades haurien de saber que no tota l'empenta pot venir de part de l'administració, sinó que també cal esforç per l'altra banda.