Les campanes de l'església Santa Maria del Turers de Banyoles tornaran a sonar de nit

L'alcalde anuncia que estan estudiant si cal aprovar una ordenança per protegir-ne el so

Les campanes de l'església de Santa Maria dels Turers de Banyoles tornaran a sonar com a molt tard demà. Així ho ha anunciat l'alcalde del municipi, Miquel Noguer, qui ha garantit que porten dies treballant perquè les campanes tornin a repicar durant la nit.

El conflicte va sorgir a finals de juliol, quan el propietari d'un conjunt d'apartaments turístics va queixar-se pel so que feien durant la nit i el rector va decidir que no tornessin a sonar per evitar processos judicials.

L'Ajuntament ha detallat que no sap si sonaran en una intensitat menor o no, però sí que ha avançat que estan estudiant si cal aprovar una ordenança per protegir-ne el so o ja hi ha prou cobertura legal amb les normatives catalanes actuals.

El conflicte va començar arran de la queixa d'un veí que tenia apartaments turístics i el seu fill amb narcolèpsia. Segons ha detallat l'Ajuntament, l'home deia que el repic de campanes durant la nit no permetia que els hostes descansessin i també despertaven el menor. Per això havia demanat que paressin de sonar durant les nits d'estiu, malgrat el rector, Ramon Pijuàn, va negar en declaracions a El Gerió Digital tenir coneixement de la situació del nen.

El mossèn va optar doncs per aturar el repic abans que el conflicte entrés a una via judicial. L'alcalde de Banyoles ha defensat aquest dimecres que durant tots aquests dies ha estat treballant perquè "les campanes sonin les 24 hores del dia el set dies de la setmana". Ara sembla haver aconseguit aquesta fita.

Per evitar una sentència judicial que obligui al rector a pagar una sanció per les molèsties ocasionades, l'Ajuntament està estudiant si cal aprovar alguna normativa local per "protegir" el repic de campanes. Segons Noguer, la legislació vigent catalana ja dona una cobertura legal "alta" a l'interès cultural que implica el repic de les campanes.

Tot i així, no descarta declarar-lo com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) o elaborar la normativa pertinent per garantir el repic de campanes durant tota la nit. Per altra banda, Miquel Noguer ha avançat que donaran "tot el suport jurídic pertinent" en cas en què el conflicte acabi als jutjats.