L'alcalde de Banyoles proposa rebaixar el toc de les campanes de Santa Maria a la nit

Noguer s'ofereix a fer de mitjancer

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, proposa rebaixar el toc de les campanes de Santa Maria dels Turers durant les nits per permetre que continuïn sonant. L'alcalde, que ha parlat tant amb el rector com amb el propietari dels pisos turístics, s'ofereix a fer de mitjancer per "buscar un acord i trobar una solució" al conflicte.

Noguer ha explicat que el mossèn va decidir silenciar les campanes per "evitar-se problemes judicials", i pensant també que, un cop passi l'estiu, se'n podria recuperar el toc. L'alcalde també ha dit que el propietari dels pisos tampoc vol "posar problemes" i, per això, ha proposat rebaixar un 50% el soroll que fan les campanes a les nits perquè no causin molèsties "i el seu so tradicional hi pugui continuar essent".

Miquel Noguer ha parlat del conflicte obert pel so de les campanes de Santa Maria dels Turers durant el ple municipal d'aquest juliol. D'entrada, l'alcalde ha volgut deixar clar que, com sí ha passat en altres llocs, a Banyoles les campanes no s'han aturat "per cap decisió municipal o decret d'alcaldia", sinó que qui ha decidit silenciar-les ha estat la mateixa parròquia.

Noguer ha dit que, en paral·lel a les queixes dels clients dels pisos turístics, el propietari també havia al·legat problemes de salut del seu fill per demanar que les campanes deixessin de sonar a les nits. I que mossèn Ramon Pijoan (amb qui avui ha parlat diverses vegades) va decidir silenciar-les entre les deu de la nit i les vuit del matí perquè no volia que l'afer acabés als jutjats.

A més, el rector també ha fet saber a l'alcalde que es pensava que, un cop passat el setembre, el toc de les campanes es podria reactivar durant les nits. "Perquè la gent ja tindrà les finestres tancades", ha precisat Noguer.

En paral·lel, l'alcalde també ha parlat amb el propietari dels pisos turístics. Noguer ha lamentat l'actitud que va tenir per xarxes socials, perquè "posar segons quines engrescades no aporta res", però també ha dit que l'home li havia admès que s'havia "escalfat" i que la seva intenció no era "perjudicar". "El seu to avui no era dolent, al contrari; no volia ser aquell qui és l'últim a arribar i el qui més problemes posa", ha precisat Noguer (en referència a què els pisos turístics fa poc que s'han acabat de construir).

Rebaixar el volum

Veient la voluntat d'una i altra part, l'alcalde de Banyoles s'ha ofert per fer de mitjancer. I fins i tot, ha proposat una solució al conflicte: rebaixar fins a un 50% el volum de les campanes durant les nits. De fet, Noguer ja ha parlat amb els qui s'encarreguen del mecanisme de campanars com el de Santa Maria dels Turers, que li han dit que aquesta solució ja l'han adoptada altres municipis. Sobretot, durant els mesos d'estiu (que és quan la gent dorm amb les finestres obertes i quan el toc de les campanes pot generar més molèsties)

"Hem de mirar de trobar l'acord, perquè molestant la gent al mínim, el so tradicional hi pugui ser", ha dit Noguer. "Estem a favor de les campanes, i si es possible aportar alguna solució perquè toquin i tot funcioni de la millor manera possible, aquí és on ens trobaran", ha conclòs l'alcalde de Banyoles.