L'oposició s'absté i permet al govern de Girona gastar tots els 1,6 MEUR de romanent

El ple aprova el conveni per construir 105 pisos protegits

Després que Girona no hagi aprovat pressupost aquest 2021, i funcioni amb els comptes prorrogats, l'equip de govern ha portat a ple una proposta per destinar tot el romanent de tresoreria a cobrir diferents partides. En concret, són 1.642.132,62 euros.

D'aquest global, gairebé mig milió es farà servir per cobrir l'increment salarial del 0,9% per a la plantilla. Hi haurà 250.000 euros que es destinaran al nou contracte de correus i 85.000 més per a l'escola de música. A més, 190.000 euros serviran per bonificar la taxa que han de pagar els firaires per a les atraccions de Sant Narcís (se'ls reduirà en un 30%) i per perimetrar l'àrea on s'instal·laran, arran dels protocols per la covid.

Bona part d'aquests 1,6 MEUR, però, aniran a cobrir partides relacionades amb les deixalles, el tractament de les escombraries i fer neteges especials. Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, s'ha apujat el cost de la recollida de voluminosos (matalassos i andròmines) perquè ara la gent en deixa més al carrer, i també cal tenir en compte que el contracte de recollida d'escombraries s'incrementarà (entre d'altres, perquè les obres a Campdorà obliguen a dur les deixalles a l'abocador de Puigpalter).

L'oposició s'absté

L'oposició s'ha abstingut i ha permès que JxCat i ERC tiressin endavant la modificació de crèdit i destinessin el romanent a cobrir aquestes partides. Ara bé, l'equip de govern no s'ha estalviat crítiques ni del PSC ni de Guanyem Girona.

La regidora socialista Bea Esporrín ha dit que la "deriva política" que ha portat a tenir un pressupost prorrogat comporta que ara s'hagin hagut de "suplementar partides i pal·liar les mancances" d'aquests comptes amb el romanent. El PSC també ha lamentat que els 1,6 MEUR no s'hagin destinat "a un paquet de mesures excepcionals per fer front a la pandèmia" i també han recelat que, amb aquests diners, n'hi hagi prou per passar tot el 2021.

Guanyem Girona, per la seva banda, ha dit que s'abstenia per "no bloquejar", però també ha subratllat que la modificació de crèdit d'avui era un exemple de la "gestió poc acurada" de l'equip de govern. El seu portaveu, Lluc Salellas, ha criticat l'alcaldessa per haver "tret ferro" al fet que la ciutat tingués pressupost prorrogat, tot just ara fa quinze dies, i per contra, haver de "destinar ara tot el romanent a tapar forats". Salellas també ha lamentat que aquests 1,6 MEUR no es destinin a "finalitats socials i culturals" i s'ha demanat amb quins diners el govern afrontarà les necessitats derivades de la covid.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda els ha respost que "la responsabilitat" que Girona no hagi aprovat pressupost aquest 2021 "és compartida". "Si un vol ballar però l'altre no, aquesta és la conseqüència", ha dit en referència a les negociacions per als comptes. Planas també ha garantit que el consistori respondrà davant la pandèmia i que hi haurà partides per destinar a ajudes. "Fem una bona gestió en moments difícils i complicats", ha afirmat.

Pisos protegits i àrea d'habitatge tens

A més de les finances, l'habitatge també ha centrat part del ple de Girona d'aquest dimarts (el segon que s'ha fet al juliol, perquè a l'agost no n'hi haurà). Tots els grups han aprovat per unanimitat el conveni amb la Generalitat que permetrà aixecar fins a 105 pisos protegits al sector de Domeny. Tindran uns 70 metres quadrats, els construirà l'Incasòl, els gestionarà l'Agència Catalana d'Habitatge i es calcula que les obres s'acabaran el 2026.

La regidora d'Habitatge, Annabel Moya, ha destacat que aquest és "un gran projecte de ciutat" i que permetrà "incrementar fins a un 55% el parc d'habitatge públic a Girona". Moya també ha recordat que l'Ajuntament disposarà d'un màxim de vuit d'aquests pisos per destinar-los a col·lectius vulnerables i en situació d'emergència habitacional.

Tot i votar a favor, tant PSC com Guanyem han lamentat que sigui la Generalitat qui gestionarà els pisos. "Aquest model no és el nostre, perquè caldria que fos la societat Vivendes de Girona o l'Oficina Municipal d'Habitatge qui se n'ocupés", ha dit el regidor socialista Joan Antoni Balbín. "Aquest conveni suposarà un pulmó d'habitatge protegit a la ciutat, però arriba tard; a més, cinc anys per construir aquests pisos ens sembla un termini excessiu", ha afegit la regidora de Guanyem Cristina Andreu.

El ple també ha aprovat declarar Girona com a àrea amb mercat d'habitatge tens. L'escrit ara s'elevarà a la Generalitat i es tramitarà per via d'urgència. Això permetrà aplicar mesures per contenir els preus del lloguer. En aquest cas, el punt s'ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC i el PSC; l'abstenció de Guanyem i el portaveu de Cs, Daniel Pamplona, i el vot en contra de la regidora de Cs Míriam Pujola.

Durant el debat, el PSC i Cs han recordat que la llei de la Generalitat en què s'empara la declaració s'ha recorregut davant del Constitucional. I Guanyem ha discrepat que la declaració es faci per un termini de dos anys –la llei en permet fins a cinc- perquè creuen que la situació no haurà millorat quan arribin les eleccions del 2023, i que en aquest cas caldria aprovar-la pel màxim permès.

El centre d'animals, a Vila-roja

El ple també ha materialitzat l'acord entre el govern i Guanyem Girona perquè el nou centre d'acollida d'animals se situï a Vila-roja, en uns terrenys situats sota el cementiri nou. "La proposta beneficiarà la ciutat en el seu conjunt i els animals que pateixen abandonament", ha dit el regidor de Sostenibilitat Martí Terés. Per la seva banda, la regidora de Guanyem Laia Pèlach ha subratllat que, gràcies al pacte al qual han arribat amb JxCat i ERC, el centre no serà només "un lloc on es guardin animals", sinó que també s'hi faran projectes d'inserció laboral, de formació i teràpies amb els gossos.

El futur centre d'acollida d'animals, que es farà mitjançant conveni amb el Consell Comarcal, es preveu que pugui començar a construir-se en uns dos anys i mig. El PSC ha votat en contra la proposta. La seva portaveu, Sílvia Paneque, ho ha justificat perquè no s'han tingut en compte més espais alternatius i "no hi ha hagut interlocució amb els veïns".

D'altra banda, el ple ha tombat la moció de Guanyem Girona per impulsar un càmping a la ciutat, consolidar una àrea pública per a autocaravanes i un punt d'acollida per a ciclistes.

Al ple d'aquest dimarts també s'ha evidenciat el xoc intern entre els dos regidors de Cs, després que el partit anunciés que obria el procés per expulsar el portaveu de la formació a l'Ajuntament, Daniel Pamplona. Ell i l'altra regidora, Míriam Pujola, han votat diferent en alguns dels punts. A més, Pamplona –cosa que no és habitual- ha fet les intervencions en català.