Un informe detecta aluminosi al sostre del CEIP de Vidreres

L'AMPA i el centre reclamen a Ensenyament que destini 400.000 euros a fer una actuació d'urgència a l'escola

  • El portaveu de l'AMPA del CEIP Sant Iscle de Vidreres, Xevi Casals, assenyalant esquerdes © ACN
    El portaveu de l'AMPA del CEIP Sant Iscle de Vidreres, Xevi Casals, assenyalant esquerdes © ACN
  • El centre té nombroses esquerdes, sobretot a l'edifici superior, on hi ha les aules de primària © ACN
    El centre té nombroses esquerdes, sobretot a l'edifici superior, on hi ha les aules de primària © ACN
L'informe arquitectònic que analitza l'estructura del CEIP Sant Iscle conclou que l'edifici té nombroses deficiències. D'entrada, el document recull que la façana -on hi ha diversos voladissos- té diferents fissures, que si van a més podrien fer desprendre parts de l'obra a la zona del pati. "La façana posterior presenta un estat de conservació deficient", recull el document.

L'informe també detecta nombroses esquerdes als sostres de la primera i la segona planta (tan als passadissos com a les aules). "Ens trobem amb esquerdes per tot arreu, i encara que algunes es van tapar ara fa cinc anys amb morter i una capa de pintura, han tornat a aparèixer de nou", lamenta el representant de l'AMPA.

D'altra banda, l'estudi conclou que hi ha presència d'aluminosi al sostre de l'edifici (tant a la part de l'aulari com a la zona dels banys). De les nou mostres que es van agafar per analitzar, en sis d'elles el ciment té aquesta patologia. Tot i que, de moment, l'informe indica que en aquesta part del centre no hi ha problemes estructurals, sí que recomana fer-ne un seguiment acurat i, sobretot, substituir aquelles parts del sostre on hi ha més humitat.

"Allò que més ens preocupa és la part del darrere de l'escola, perquè allà hi ha molta humitat i és on descansen algunes de les puntes de les bigues del sostre", lamenta Xevi Casals. A la part de l'aulari, l'informe també alerta de la presència d'una esquerda detectada als banys de la segona planta. Aquesta fissura es troba en una de les cantonades i ja ha fet rebufar algunes de les rajoles.

Però allà on es troben les deficiències més significatives és en un bloc annex al cos central del CEIP, que antigament havia acollit els habitatges dels professors i que fins ara servia de magatzem. Aquí, l'informe conclou que l'estat general d'aquesta part de l'edifici és "molt deficient" i recomana buidar-lo del tot i "anul·lar-ne completament l'ús".

De fet, el bloc està ple d'esquerdes (fins i tot, en un dels pilars), la pintura de la façana salta i, a l'interior, les fissures són evidents. De moment, s'hi ha barrat el pas a través d'una tanca d'obra, però els pares i el centre reclamen que es tapiï del tot. "Això és el que cal fer abans que res, perquè sembla ser que si s'enderroca hi pot haver problemes, ja que una part de l'aulari reposaria sobre aquests murs", ressalta Casals.

400.000 euros

Els pares reclamen a Ensenyament que faci actuacions d'urgència, i també a mitjà termini, per garantir la seguretat del CEIP Sant Iscle. Aquesta petició arriba després que el projecte per aixecar una escola nova -llargament reivindicada- hagi quedat en un calaix a conseqüència de la crisi econòmica. "Teníem fet el projecte per a la nova escola, però amb la situació actual ha quedat aturada", lamenta Xevi Casals.

Segons recull l'informe, reparar les esquerdes, tapiar l'antic bloc dels mestres i arranjar la resta de deficiències tindria un cost aproximat d'uns 400.000 euros. "Es tracta d'unes solucions que haurien de servir a mig i a llarg termini, perquè no creiem que en un període de cinc anys puguem disposar d'una escola nova", indica el representant de l'AMPA.

"De moment, però, Ensenyament ens diu que no hi ha diners i que no ho pot assumir", concreta Xevi Casals. I hi afegeix: "A nosaltres, però, aquesta excusa no ens serveix, perquè volem que es garanteixi la seguretat dels 450 alumnes i dels professors que hi ha a l'escola".

Per aquest dimecres al vespre, l'AMPA del CEIP ha convocat una assemblea al Teatre del Casino, on s'exposaran els resultats de l'informe i es decidiran quines accions s'emprendran a partir d'ara. A la reunió es preveu que hi assisteixin també representants d'Ensenyament. L'ACN s'ha intentat posar en contacte amb el delegat del Departament a Girona, Albert Bayot, tot i que de moment no ha estat possible poder parlar amb ell.