La Tramuntana gira cap al nord-oest i obre el flanc dret de l'incendi de Llançà

Està previst que a la matinada el vent s'intensifiqui

El vent de Tramuntana ha girat cap al nord-oest en les darreres hores i ha complicat les tasques d'extinció de l'incendi que crema entre Llançà i Port de la Selva (Alt Empordà) des d'aquest divendres a la tarda. Segons els Bombers de la Generalitat, el canvi de direcció ha afavorit que el flanc dret del foc, al coll de Perer, s'obrís.

És una zona especialment crítica de l'incendi, perquè pot afavorir que les flames s'estenguin cap a un indret amb molt terreny per córrer. Cal recordar que els Bombers quantificaven el potencial immediat de l'incendi en unes 300 hectàrees -de moment en porta unes 194- però que alertaven que el potencial total és de 2.000.

El foc, causat probablement per una burilla, ha obligat a desallotjar unes 180 persones de tres urbanitzacions. A banda, els Bombers indiquen que està previst que durant la matinada el vent s'intensifiqui, en unes hores especialment complicades per a l'actuació del cos d'extinció de focs per la poca visibilitat que hi ha.

El cap dels Bombers explica que l'objectiu és treballar durant la nit amb la línia d'aigua que han pogut tirar malgrat que l'orografia "no ajuda gaire". De fet, aquest ha estat un problema durant tot el dia, ja que el difícil accés a la zona ha obligat a incrementar el reforç dels mitjans aeris.

A més, el Grup d'Actuació Forestal (GRAF) complementa la feina dels efectius d'aigua amb "focs tècnics" per intentar evitar que l'incendi avanci fent cremes controlades. Martín assenyala la nit és "una oportunitat" per tal d'atacar el cap de l'incendi i evitar que les 140 hectàrees passin a ser les 300 potencials amb les que treballen els Bombers.

La bona notícia és la cua de l'incendi que està estabilitzada. En relació als flancs dret i esquerra s'han estat remullant durant tot el dia, però Martín deixa clar que el fet que no es pugui treballar amb els mitjans aeris "ho complica una mica".

"Ara el que hem de fer és controlar les zones obertes i poder-les encerclar-ho amb línies d'aigua i la zona dels flancs que són els que queden a les carenes de la muntanya i en especial la del Coll del Perer", ha remarcat Martín.

Un cop s'han retirat els mitjans aeris amb l'arribada de la nit, el dispositiu terrestre dels Bombers mantindrà la setantena de dotacions treballant a la zona.

Tres ferits i 180 desallotjats

Les flames ja ha provocat tres ferits: dos bombers i un ADF, que ha hagut de ser atès per un cop de calor. També ha obligat a desallotjar unes 180 persones, un centenar de les quals de les urbanitzacions Beleser i de la Vall de Santa Creu del Port de la Selva.

El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, Joan Delort, ha dit que no s'espera que les persones que s'han hagut d'evacuar puguin tornar a casa seva "a curt termini". En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge de "prudència". "Cal deixar treballar i que no es corrin més riscos", ha dit Delort.

Per això, els ajuntaments del Port de la Selva i Llançà han habilitat punts, com l'Espai Port o el Pavelló Poliesportiu. S'espera, però, que molts d'aquests veïns optin per allotjar-se a casa de familiars o amics.

Quatre carreteres tallades

D'altra banda, el Servei Català de Trànsit informa que continuen tallades quatre carreteres pel foc, la GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa, la GI-613 a Roses direcció Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa i la GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa.