L'incendi de Llançà ja ha cremat unes 100 hectàrees i en podria calcinar unes 2.000 en total

La majoria de la superfície cremada pertany al Parc Natural del Cap de Creus en una zona inaccessible

[ACTUALITZAT 20:27h] L'incendi que crema des d'aquest migdia a Llançà segueix fora de control i ja ha calcinat 100 hectàrees de terreny i potencialment en podria cremar 2.000, la gran majoria del Parc Natural del Cap de Creus. Els Bombers alerten que el foc de Llançà és "virulent" i llança focus secundaris i temen el comportament que pugui tenir davant d'una previsió de tres dies de Tramuntana.

Els Bombers, a més, es troben amb la dificultat que és una zona de difícil accés i els camions no poden arribar a prop de les flames. El cap del cos a Girona, Jordi Martín, explica que han reforçat els mitjans aeris perquè no poden tirar línies d'aigua des dels vehicles.

Fins al lloc hi estan treballant 40 mitjans terrestres i 14 més d'aeris que estan intentant apagar el foc, si bé Martín reconeix que el vent "no ajuda". "El problema és que l'incendi està en una zona inaccessible i això alenteix molt les tasques d'extinció", assenyala.

El foc s'ha originat pels volts de quarts de dues de la tarda entre Llançà i Port de la Selva a la zona del Cau del Llop. Empès per la tramuntana, s'ha estès ràpidament i ha començat a cremar en una carena de difícil accés pels Bombers que han hagut de reforçar els mitjans aeris, ja que és impossible arribar amb els camions. Això fa que s'alenteixi l'extinció del foc, perquè no es poden tirar línies d'aigua. Martín, ha explicat que el que fan és transportar Bombers amb helicòpter fins a la zona i treballen amb eines manuals.

La prioritat dels Bombers és aturar el flanc dret, que avança lentament, abans que pugui sobrepassar el coll del Perer que, en aquests moments, és el punt més crític, ja que es per on el foc podria propagar per la serra. L’incendi tindria un potencial de 2.000 hectàrees. El flanc esquerre es propaga de forma descendent cap a la vall de Santa Creu on topogràficament ho té tot a favor per avançar, es mou lent i a baixa intensitat.

En aquest flanc esquerre es troba la urbanització el Beleser, que s’ha demanat, preventivament, que s’evacuï. Segons informa Mossos d’Esquadra també s’han desallotjat les urbanitzacions Santa Isabel i Vall de Santa Creus, en total una trentena de persones. No es descarta que pugui haver més desallotjaments preventius. L’ajuntament ha posat a disposició de les persones desallotjades el pavelló de Llançà.

Martín ha explicat que ara estan intentant acotar el número d'hectàrees i a hores d'ara el foc baixa cap a la Vall de Santa Creu. Tot i que no ho fa amb intensitat, ja que la majoria de la massa forestal és brolla, que crema ràpidament, però no es tracta de vegetació petita, segons ha informat el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu.

L'esperança dels Bombers és que la tramuntana afluixi i puguin estabilitzar el foc en les properes hores.

Es desconeix la causa del foc

L'alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, ha dit que a hores d'ara encara no saben si l'origen de l'incendi ha estat una negligència humana. Malgrat això, ha dit que creu que "com a societat" cal "molta més conscienciació de la que tenim". "És una desgràcia col•lectiva i quelcom que ens fa mal a tots perquè el nostre entorn és el més preuat que tenim i hem d'intentar preservar-lo al màxim", ha insistit Escarpanter.

Aragonès demana prudència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la "prudència" i a "extremar les precaucions" arran de l'incendi. Aragonès ha visitat el punt de comandament dels Bombers a Llançà i ha assegurat que es tracta d'un cap de setmana "complicat". "Aquestes properes hores són les importants per poder actuar i impedir que s'ampliï el perímetre", ha dit, tot afegint que les condicions meteorològiques són adverses.

Els Bombers alerten que es tracta d'un "gran incendi" no tant per la seva extensió sinó per comportament que està tenint des que s'ha originat. Segons els Bombers, està actuant amb virulència i provocant focus secundaris.

Activat l'INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat.El foc ha obligat a evacuar, preventivament, les urbanitzacions de Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu degut a la proximitat a la zona de l'incendi.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 212 trucades de ciutadans que alertaven d'aquest incendi. A petició del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la Creu Roja s'ha sumat al dispositiu que treballa en l'incendi per donar suport logístic als equips d'emergències i als cossos de seguretat.

En l'última actualització facilitada pels Bombers, el foc havia afectat unes 60 hectàrees, 54 de Llançà i 6 del Port de la Selva, de les quals 59 dins del parc natural del Cap de Creus. Al lloc hi treballen 57 dotacions terrestres i 13 mitjans aeris.