Els senglars han ocasionat danys als cultius gironins per valor de 2 MEUR aquest any

Unió de Pagesos denuncia que l'administració ha tardat tres mesos a autoritzar una batuda "urgent" al Pla de l'Estany

Unió de Pagesos ha denunciat el retard amb que el Consorci de l'Estany ha donat les autoritzacions per fer una batuda de porcs senglars a la comarca del Pla de l'Estany. Segons el sindicat, van demanar la batuda "de forma urgent" el passat 21 d'agost i no es va fer fins el 29 de novembre, amb un resultat negatiu perquè no es va caçar cap animal. També apunta que es va arribar a cancel·lar una altra batuda fixada per al 22 de novembre.

Unió de Pagesos considera, per tant, que l'administració no ha pres "cap mesura en aquesta zona" des que el sindicat ho va demanar per tal d'evitar els danys dels senglars als conreus, sobretot als de blat de moro i gira-sol, la collita dels quals s'ha donat pràcticament per perduda. En general, a les comarques gironines calculen que les pèrdues ocasionades per aquests animals superen els 2 MEUR.

El sindicat també ha responsabilitzat d'aquesta manca d'actuació al Departament d'Agricultura perquè remarca que una de les seves funcions "és vetllar per tal que s'executin i es compleixin els plans de gestió per evitar els danys de la fauna salvatge a l'agricultura i la ramaderia".

El sindicat ja ha denunciat en reiterades ocasions que a les comarques de Girona els danys provocats pels porcs senglars a les collites van en augment i, tot i que assegura que periòdicament han traslladat a l'administració els seus neguits, encara no s'han aconseguit "millores significatives". "El problema continua essent d'extrema gravetat a aquesta zona", asseguren els pagesos en un comunicat.

"Unes pèrdues inassumibles"

UP apunta que algunes de les conseqüències de la presència massiva de porcs senglars en els camps de cultiu són que la pagesia ha de comprar fora les collites perdudes. Sovint els conreus perduts es feien servir, en el cas dels ramaders, per a l'alimentació del bestiar i, per tant, els danys que provoquen els senglars es tradueixen en una pèrdua de capacitat de producció de l'explotació perquè els ramaders han de comprar l'aliment del bestiar. A més, el sindicat alerta que aquest problema posa en perill la viabilitat de les explotacions i contribueix a la pèrdua de llocs de treball al territori.

El sindicat alerta que hi ha hagut un augment de la població de senglars ha estat molt important en els darrers anys, tant a les comarques gironines com a tot Catalunya. En relació a això, UP indica que els danys a l'agricultura "són en aquests moments inassumibles" en algunes zones a causa de l'alta densitat de població d'aquests animals. Durant la temporada 2011-2012, les captures a la demarcació de Girona van ser de 10.972 animals i tot Catalunya de 30.939 exemplars. Fa cinc temporades, en la del 2007-2008, a les comarques de Girona se'n van caçar 8.047 i a tot Catalunya 26.701.

Unió de Pagesos també posa sobre la taula que hi ha "diverses anàlisis" de l'alimentació dels senglars que conclouen que gairebé el 50% del que mengen durant l'any són plantes de conreu, percentatge que arriba a més del 70% de la seva dieta durant els mesos d'estiu.