Com aprendre a ensinistrar el teu propi gos d'assistència

Tres discapacitats físics participen del projecte "Solos no, juntos"

La iniciativa va adreçada a tres persones adultes amb discapacitat física i que requereixen d'un gos d'assistència, tipus gos de servei. L'activitat es desenvoluparà en les instal·lacions del centre d'ensinistrament de gossos d'assistència de l'Associació CRIT, situat a la ciutat de Girona. El projecte va començar a realitzar-se el mes de novembre i té una durada aproximada d'un any.

La formació dels gossos es porta a terme en dues fases. En un primer moment, es realitza el procés d'introducció i sociabilització del gos, una formació que té una durada aproximada de nou mesos. Un cop el gos ja ha superat aquest procés, comença l'entrenament específic com a gossos d'assistència i l'adaptació de l'animal amb el discapacitat. Aquesta formació es realitzarà en un primer moment en les instal·lacions de l'Associació CRIT i, després de diversos dies de contacte entre les persones discapacitades i els gossos, aquests passen a viure amb els discapacitats.

Durant el procés, professionals de l'Associació CRIT segueixen l'evolució de la relació entre el discapacitat i l'animal per garantir una formació correcta. El desenvolupament de la formació es durà a terme de manera individualitzada perquè l'aprenentatge de l'animal s'adapti a les necessitats de cadascuna de les persones amb discapacitat física que participen en el projecte.

El projecte, a més, preveu que els participants aprenguin com ensinistrar els gossos i, per tant, és una eina més per promoure la seva inserció laboral. El projecte s'ha presentat aquest dilluns a Girona, en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.