La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya meravella l'Auditori de Girona

La presentació de "Llegendes del Cinema" omple el recinte i ofereix un producte per exportar la catalanitat a la resta del món

Arreu del món es reconeix dins el panorama musical l'estil celta, el jazz, el rock i el pop, entre d'altres, però la Cobla catalana és un gènere encara verge en molts països europeus i de la resta de continents. Ahir a la nit més de 1.200 privilegiats van assistir a la presentació en societat del disc "Llegendes del Cinema", un llarga durada de projecció internacional que de ben segur servirà per donar a conèixer el gènere català.

La formula emprada en el disc és simple: fer una selecció de les bandes sonores dels llargmetratges més coneguts de la història i fer arranjaments per a ser interpretats amb instruments clàssics però també amb d'altres típics catalans com el flabiol, tenores o tibles. El resultat és un disc sublim amb una gran sortida dins el circuit de venda musical, fet que, de retruc ajudarà a la internacionalització de la cultura catalana.

Tanmateix, aquest és un projecte innovador que planteja una nova formula de mecenatge. La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) ha de servir per a formar les joves promeses musicals del país i, alhora, amb els ingressos obtinguts de concerts i les vendes dels discs subvencionar la formació de noves fornades de joves músics. D'aquesta manera es garanteix que el projecte pedagògic educatiu no es quedi en només en la promoció d'una sola generació de joves, si no que li aporta la possibilitat d'obtenir un recorregut il·limitat.

El concert d'ahir es va iniciar amb el tema de "La Bella i la Bèstia" d'Alan Menken, tota una declaració d'intencions que va donar pas a l'entrada i sortida de Nina, Cris Juanico i Pep Poblet que s'intercalaven contínuament. El trio de músics, acompanyats també per la violí solista, Elena Rey, van fer gala d'una gran connexió amb la SCCC en cada una de les peces interpretades. Poblet, en declaracions a AraGirona.cat hores abans del concert es mostrava satisfet pel resultat dels assajos, sobretot per la peculiar forma en que es van iniciar els treballs: "Rebia a casa la gravació de la orquestra i gravava la meva part per enviar-la posteriorment a través d'Internet. Després era el director de l'orquestra (Francesc Cassú) em deia què calia canviar i jo m'adaptava seguint les seves indicacions", va explicar.

Cris Juanico definia el projecte com un disc "emocionant" que aporta una "nova sonoritat" dins el panorama musical. Amb tot, el cantant destacava la combinació entre La Principal de la Bisbal (veterans) i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (més novells). "Tancava els ulls i no sabia qui eren els sèniors i qui eren els júnior", va apuntar el Menorquí.

La vetllada va comptar amb una sorpresa final quan Nina, Juanico i Poblet van coincidir damunt l'escenari per interpretar una suite de "The Sound of Music" (Somriures i llàgrimes) que va aconseguir posar dempeus a tot l'auditori en finalitzar. Amb tot, tampoc hi va faltar la interpretació de la sardana "La Santa Espina", un emblema dins el món de la Sardana que va ser corejat amb entusiasme pel públic assistent.

El disc ja es troba a la venda a través del web de la SCCC i també al portal de la discogràfica Tritó per 15,73 euros. A partir de gener de 2013 també estarà disponible en format digital a través de iTunes i Spotify.