Subhasta de 50 obres d'art per ajudar les escoles nord-catalanes de la Bressola

La davallada d'aportacions públiques i privades als centres fa que només tinguin pressupost garantit per posar en marxa el curs vinent

La Bressola és un projecte que va arrencar el 1976 a la Catalunya del Nord amb la voluntat de poder oferir als infants una escolarització en català. "Som terres de reconquesta de la catalanitat que l'estat francès ens va treure", reconeix un dels membres del consell d'administració de la Bressola, Miquel Mayol. Actualment, la Bressola compta amb sis centres de maternal i primària (eduquen nens de dos a deu anys) i un col·legi de secundària (dels onze als catorze) i el passat mes de març van haver d'anunciar el tancament d'una de les escoles, la de Càldegues, a l'Alta Cerdanya, per problemes econòmics.

Per fer funcionar aquests centres, calen uns 2,5 MEUR per curs. Gran part de les aportacions són subvencions d'administracions. Segons explica el president de l'Associació Amics de la Bressola, Aleix Andreu, aquestes subvencions han anat a la baixa especialment a Catalunya. "Dels 180 ajuntament adherits ara només segueixen fent aportacions un 20%", ha lamentat. A més, també s'ha reduït l'aportació de la Generalitat. Per contra, Andreu ha manifestat que augmenten les aportacions de particulars "amb consciència de país".

De fet, Andreu ha destacat que hi ha més demanda que oferta i que des de fa tres cursos han de deixar desateses unes 200 sol·licituds d'alumnes que volen estudiar a la Bressola. Els set centres donen feina a més de 90 persones i el president dels Amics de la Bressola assegura que si no fos per la crisi, ja haurien obert més centres perquè hi ha molta demanda.

Reinventar-se per aconseguir finançament

Actualment, la Bressola està pendent de cobrar algunes subvencions del curs i només té pressupost garantit per acabar el curs i començar el que ve, però no saben si el podran acabar. "La crisi ens ha obligat a reinventar-nos", explica Andreu. Una de les idees que han tingut ha estat la de promoure una subhasta d'obres d'art per tal de recollir diners per al manteniment de l'escola en català a l'altra banda dels Pirineus.

L'artista com Joan Artur Roura (que també treballa com a col·leccionista i antiquari) han aportat fins a 34 petites peces per a subhastar i d'altres artistes han cedit de manera altruista pintures elaborades amb tècniques diverses. Segons ha explicat la presidenta dels Amics del Museu d'Art, Lluïsa Faixedas, els preus de sortida són des dels dos euros fins als 500. "Hi ha obres a tots els preus per tal que tothom que vulgui col·laborar ho faci ni que sigui amb cinc euros", ha destacat Faixedas.

La subhasta tindrà lloc el dia 15 de desembre a les sis de la tarda a l'Auditori Josep Irla, a la seu de la Generalitat. Abans, però, aquelles persones interessades en veure les obres podrà acostar-se a la seu de l'associació -al carrer ciutadans- on totes les obres estaran exposades la setmana prèvia a la subhasta. Allà, podran també fer les primeres apostes i apujar els preus de sortida de les obres d'art.