Entra el temporal de nord amb fortes ventades arreu del país

La pertorbació deixarà gruixos de neu considerables al Pirineu i Prepirineu

Protecció Civil manté activades les alertes per risc de nevades, fort vent i mala mar, que ja han començat a afectar bona part del país. En el cas de les nevades, aquestes ja s'han fet presents a les zones del Pirineu occidental com la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya i punts del Prepirineu. Les nevades i el fort vent s'aniran intensificant durant el dia d'avui, en especial a les cotes altes.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la situació prevista per avui indica que la probabilitat de nevades i la intensitat d'aquestes s'anirà incrementant durant el matí i a partir de la tarda- vespre les nevades es donaran de forma generalitza a tota la zona del Pirineu i Prepirineu. Es poden superar els 5 centímetres de gruix a cotes superiors als 600 metres i en alguns punts es poden produir gruixos significatius.

Des de Protecció Civil es demana a la població d'aquestes zones que extremin les precaucions, sobretot en la conducció.

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia és obligatori circular amb cadenes a causa de la neu a les carreteres C-142b a Baqueira-Pla de Beret, C-28 al Port de la Bonaigua, BV-5114 a Fogars de Montclús, LV-4241 a Coll del Jou i la BV-4024 està tallada per accedir al Coll de Pal.

S'han registrat ratxes de vent de fins a 150 km/h a Portbou

Arran de la previsió de fortes ratxes de vent, també es manté activada l'alerta del pla de Protecció Civil Procicat. Fins aquest migdia ja s'han enregistrat ratxes de vent de fins a 150 km/h a Portbou, ratxes d'entre 70 i 90 km/h al Pirineu Occidental i ratxes de 70 km/h a les Terres de l'Ebre.

Aquest migdia les ventades afecten l'Alt Empordà i les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. A partir del migdia, l'afectació s'ampliarà a les zones del Pirineu, Prepirineu, Tarragona i Terres de l'Ebre. A partir del vespre-nit les ventades seran generalitzades amb augment del perill a tota la zona de l'Alt Pirineu i Aran i les comarques del Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, pel que fa al Pirineu i Prepirineu. Les zones més afectades de la meitat sud del país seran les cotes elevades de les comarques de la Terra Alta, Ribera d'Ebre a les Terres de l'Ebre, i Priorat, Alt i Baix Camp i Conca de Barberà al prelitoral de Tarragona. A la resta del territori el vent bufarà fort tot i que no es preveu que se superin els 90 km/h, sobretot a les comarques del prelitoral central de Barcelona i part de l'àrea metropolitana i la Catalunya Central.

Segons les previsions, el vent podria deixar de bufar demà al matí í i, per tant, la major intensitat del fenomen es produirà durant aquesta tarda i propera nit i matinada. La major afectació correspondrà a les cotes més elevades.

Onades que superaran els 4 metres d'alçada a l'Alt i Baix Empordà

Aquest dimecres, el temporal afectarà també la mar i es poden registrar onades de més de 4 metres d'alçada a l'Alt i Baix Empordà, tot i que al sud de la Costa Brava les onades no seran tan intenses. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada alerta del pla per inundacions Inuncat.