Pèrdues de més de 10 MEUR i mortalitat animal a les explotacions catalanes arran del temporal

Els ramaders han estat el sector més perjudicat per la tempesta de neu

Temporal de neu, vent, gelades i falta de subministrament elèctric. El sindicat agrari JARC ha fet una primera valoració dels danys que el temporal ha causat a les explotacions catalanes i conclou que les pèrdues superen els 10 MEUR (milions d'euros). Un impacte econòmic negatiu que, segons el sindicat, anirà a més. El principal gruix de pèrdues és a les comarques gironines i sobretot a les comarques del Gironès, la Selva i el Baix Empordà. Les baixes temperatures i la manca de subministrament elèctric ha afectat nou de cada deu explotacions i el 30% han patit desperfectes i sinistres en coberts agrícoles.

Però els problemes en el camp no només s'han focalitzat a les comarques de Girona. Segons el càlcul del sindicat, el 70% de la collita d'ametlla Llargeta de Lleida s'ha perdut i la producció de patata es veurà seriosament retallada perquè no els agricultors no han pogut fer la sembra.

'Estem totalment desprotegits, abandonats', ha criticat el president del sindicat, Pere Rubirola. Lamenta que els agricultors i ramaders sempre estiguin 'a la cua' i que siguin els últims en rebre el subministrament elèctric. De fet, ha afirmat que actualment encara hi ha explotacions que no tenen llum ni aigua. 'Alguns han hagut de desglaçar neu per donar-la als animals', ha criticat Rubirola que opina que haver de viure aquesta situació és 'pròpia del segle passat'.

Per aquest motiu, des del sindicat demanen als agricultors i ramaders que siguin 'valents' i que reclamin compensacions pel que han perdut. A més, JARC demana que s'obri una via de finançament de generadors per a les explotacions per evitar que la situació es repeteixi en un futur. Rubirola ha explicat que les pèrdues que han patit es compensin amb el generadors i que els que no hagin patit pèrdues, tinguin la possibilitat de comprar-ne un però pagant-lo a terminis.

El sindicat tem que la situació es torni a repetir abans de l'estiu. 'Segur que tindrem apagades perquè nosaltres, que estem al camp, veiem els pals corcats i les torres rovellades, no hi ha hagut manteniment', ha criticat Pere Rubirola. El sindicat creu que una xarxa de generadors hauria frenat el cop i estalviat que el sector agrari patís pèrdues econòmiques.

Els ramaders, principals perjudicats

JARC ha exposat que els principals perjudicats pel temporal han estat els ramaders. En el sector porcí hi ha hagut un 10% menys de cries aquesta setmana. A les comarques gironines hi ha gairebé 69.000 truges que tenen 3.771 garrins diaris. Durant la darrera setmana, haurien d'haver nascut poc més de 15.000 garrins però n'han nascut 1.500 menys. El volum econòmic de pèrdues és de 42.000 euros perquè el cost per produir un garrí es valora en 28 euros. Una altra xifra són els 604.000 euros més que els ramaders haurà de gastar en aliment de més per a l'engreix. Cada animal haurà de menjar cinc quilos més de pinso.

El sector ramader de llet ha patit unes pèrdues en el 20% de la producció lletera de Girona. Aquest 20% suposa que cada dia s'han perdut 192.414 litres perquè no han pogut munyir les vaques o bé perquè la falta de llum ha impedit conservar la llet en els tancs refrigerats. Aquest volum de llet suposa pèrdues de 115.448 euros.

L'oví i boví i els conills tampoc s'han escapat de l'impacte de la falta d'electricitat. Les conilles han tingut fins a un 30% d'avortaments perquè necessiten disposar de 16 hores diàries de llum per garantir la seva fertilitat.

A banda de la mortalitat d'animals, també hi ha hagut danys en estructures i coberts agrícoles que han cedit. Principalment es tracta de pals caiguts i plàstics trencats que en general es podran reposar però que implicaran una despesa mitjana per als afectats de 3.000 euros. Aquest és el cas de Miquel Fita de la Bisbal d'Empordà que haurà de reparar un cobert que li ha cedit per la neu. A més, també han mort quatre xais que hi havia dins el cobert.