Absoluta normalitat i cap incidència en l'inici de la jornada electoral

El 100% de les 8.130 meses s'han constituït a les nou del matí d'aquest 25-N

La vicepresidenta del Govern ha detallat a banda, i un cop acabada la roda de premsa, que no s'ha produït ni el típic boicot amb silicona als panys dels col·legis electorals, ni problemes amb el subministrament elèctric o per entrar al col·legi electoral per manca de claus. "Només algun titular de la mesa electoral amb problemes familiars d'última hora que s'ha pogut solucionar amb la presència del suplent", ha comentat Ortega.

Un 45% més de sol·licituds de vot per correu

Un total de 5.413.769 catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge 25 de novembre amb motiu de les eleccions al Parlament 2012. La gran majoria d'aquests electors, 5.257.252, són residents a Catalunya mentre que 156.517 viuen a l'estranger. Les sol·licituds per votar per correu en aquestes eleccions han estat 66.292, una xifra que representa un 45,5% més de les que es van rebre en els comicis del 2010, que van ser 45.530. Els ciutadans hauran d'escollir els 135 diputats de la cambra catalana d'entre les 64 candidatures proclamades oficialment a les quatre circumscripcions catalanes.

2.718 col·legis electorals i 8.130 meses

El dispositiu electoral està format per 2.718 col·legis electorals i 8.130 meses. Hi haurà 24.390 membres titulars de les meses electorals i 48.780 membres suplents, així com 4.834 representants de l'Administració. En aquest sentit, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va destacar aquest dissabte en la presentació del dispositiu electoral "l'esforç de les persones implicades en aquest procés, que faran possible que les eleccions es desenvolupin perfectament i d'una manera cívica".

Més de 7.800 efectius policials

El dispositiu de seguretat per a la jornada electoral estarà format per 6.146 mossos d'esquadra, dels quals 3.082 formen part del dispositiu específic per a les eleccions. Cal afegir-hi 1.735 efectius més, entre policies locals i vigilants. La xifra total és, per tant, de 7.881 efectius policials.

40 mitjans estrangers acreditats

Cal destacar que, per seguir el desenvolupament de les eleccions al Parlament de Catalunya des del Centre de Difusió de Dades, hi ha més de 70 mitjans de comunicació acreditats, dels quals 40 són estrangers. En el Centre de Difusió de Dades, el Govern de la Generalitat posa a la disposició dels mitjans de comunicació acreditats l'espai i les infraestructures que necessiten per a la seva tasca d'informació. Pel que fa a la recollida de dades, s'utilitzaran PDA per a la recollida de dades a tots els municipis de més de 7.000 electors. Segons ha detallat la vicepresidenta del Govern, això suposa que 6.032 meses electorals faran servir aquest sistema "que aporta més agilitat i fiabilitat en la transmissió de les dades".

Nova aplicació 'Parlament 12'

La Generalitat de Catalunya posa a disposició dels ciutadans i mitjans de comunicació diferents canals de difusió de les dades de participació i els resultats. Com a novetat d'aquests comicis, la vicepresidenta Ortega ha explicat que el Govern català facilita el seguiment dels resultats i la participació per mitjà de telèfons intel·ligents. Aquesta aplicació gratuïta oferirà "un seguiment dels resultats per part de la ciutadania més àgil i directe".

L'aplicació, que s'anomena Parlament'12, ja es pot descarregar des d'aquest enllaç http://www.parlament2012.cat/ca/m/. Fins aquest matí 6.300 persones de 47 països diferents ja se l'han descarregat. És l'aplicació número 1 per a Iphone en la categoria de 'noticies' des del seu llançament. De la mateixa manera, els ciutadans podran seguir els resultat provisionals a través del web www.parlament2012resultats.cat.