Les vendes dels marxants gironins cauen entre un 40 i un 70% des de l'inici de la crisi

Han notat un canvi de la clientela i destaca a aniran "a totes" en contra els mercats de segona mà no regulats

Vergés destaca que un gran número dels 470 membres de l'associació pateixen les conseqüències de la crisi. "Si al 2008 o 2009 dèiem que les vendes havien caigut un 50% ara ja podem dir que, en alguns casos, s'arriba al 70%", ha comentat el president de l'entitat. Segons Vergés, determinats marxants estan "tocant fons". "No varem fer la feina quan tocava, no ens hem professionalitzat, no tenim inversió i, des de fa anys, som un sector marginat", ha indicat el president de l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines.

Segons Vergés, la disminució del poder adquisitiu a causa de la crisi econòmica ha fet variar substancialment els seus clients. "Si ara fa uns anys teníem molts compradors catalans, ara la gran majoria són immigrants", ha ressaltat. Des de l'associació asseguren que ara fa dos anys van realitzar un estudi del qual es desprèn que ni un 1% de tots els marxants de les comarques gironines tenen datàfons per poder cobrar als clients amb targetes de crèdit. "Ens hem de formar i professionalitzar, unificar criteris de gestió, aconseguir més inversions i que els ajuntaments potenciïn més els mercats", afirma Vergés.

Segons el president de l'Associació de Marxants, que aplega prop del 70% dels marxants de la demarcació, en els darrers anys han patit un procés de "marginació total" per part dels consistoris conjuntament amb "l'augment desmesurat" dels impostos. "Tothom sap que els mercats aporten dinamisme però estem començant a estar cansats d'intentar tirar endavant", ha comentat Vergés.

A més d'aquesta problemàtica, els marxants denuncien la "competència deslleial" que suposen els mercats de segona mà que han aflorat a les comarques gironines. "No hi ha cap ordenança que els reguli, enganyen a tothom i els compradors no tenen cap garantia" ha ressaltat el president i, per aquest motiu, tenen previst investigar i denunciar qualsevol mercat de segona mà que no estigui regulat. "Els marxants estem en precari total i el nostre objectiu es defensar els interessos dels marxants en aquests moments tant difícils", ha conclòs Vergés.