La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya rememora els 25 anys de Música Global

Miki Núñez, Elena Gadel, Paula Giberga i Manu Guix actuaran a l'Auditori de Girona

La discogràfica Música Global compleix 25 anys i ho fa havent publicat àlbums de diversos grups punters de l'escena musical catalana. En són un exemple Sopa de Cabra, Lax'n'Busto o Ja t'ho diré. Però en la seva llista també hi ha artistes més recents com ara Miki Núñez, Blaumut o Els Amics de les Arts.

Ara, l'Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) ha decidit reversionar alguns dels temes més cèlebres des d'una òptica diferent. El públic podrà sentir el resultat d'aquesta reversió aquest divendres a les vuit del vespre a l'Auditori de Girona. Per aquells qui no puguin anar-hi tindran tres oportunitats més: el dissabte a les dotze del migdia, a les vuit del vespre i el diumenge també a les dotze del migdia.

En aquests concerts sentiran temes com 'Llença't' de Lax'n'Busto o 'Camins' de Sopa de Cabra amb l'acompanyament de la SCCC i també de la Polifònica de Puig-reig. La veu la posaran els cantants Miki Núñez, Paula Giberga, Elena Gadel i Manu Guix. Núñez, a més, interpretarà un dels seus temes: 'Escriurem'.

El cantautor ha afirmat que ha quedat "molt sorprès" de la sonoritat que tenen algunes de les cançons que interpreta. Tot i així, assegura que 'Escriurem' no li ha impactat tant perquè el seu avi ja el va avisar "que la cançó era un vals", ha confessat entre rialles. Més enllà d'aquesta anècdota, Núñez ha assegurat que és tot "un privilegi" poder cantar les cançons "que he escoltat al llarg de la meva adolescència".

Primeres experiències, però no les últimes

Per la seva banda, Paula Giberga també li ha sobtat el resultat conjunt entre els temes més coneguts de la música catalana i l'acompanyament de la Simfònica de Cobla i Corda. "És la primera vegada que canto amb una orquestra", ha assegurat l'artista qui també ha confessat que aquest projecte li ha obert "tot un món".

De fet, Giberga ha recordat totes les emocions que ha sentit mentre assajava alguns dels temes que interpreta, com ara 'Vint-i-un botons', de Blaumut. "Són cançons que he cantat moltes vegades des del públic que ara estan revestides amb una elegància poderosa", ha detallat l'artista.

Els quatre cantants estaran acompanyats per 130 músics de la SCC i de la Polifònica de Puig-reig, tots ells dirigits pel director Francesc Cassú, un dels creadors de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

Acostar la música a nous públics

Segons els artistes, aquest projecte és una oportunitat per acostar dos tipus de públics diferents en un mateix concert i ajudar-los a descobrir nous formats musicals. Per una banda hi ha les persones que escolten pop i pop-rock que entraran en el món simfònic i per l'altra, els amants de la música clàssica poden endinsar-se en els gèneres musicals més actuals a partir d'aquestes versions. "És com fer passet a passet una transició cap a un món nou", ha assegurat Giberga.

De tota manera, Núñez ha recordat que a Catalunya ja hi ha una "tradició de mestissatge" molt important. "Nosaltres vam agafar l''ska' i hi vam posar trompetes i a un ritme rapidíssim", ha assegurat el músic terrassenc.

El 'trap' i el cinema, propers reptes de la SCCC

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya no és la primera vegada que versiona cançons pop en la seva trajectòria. Anteriorment la formació ja havia interpretat el repertori de Lluís Llach o alguns dels temes més coneguts del pop-rock. Ara, el director tècnic de la SCCC, Jaume Lleixà, ha avançat que la formació ja prepara nous projectes.

El primer d'ells serà retornar al món cinematogràfic per interpretar algunes de les cançons més modernes. El 2012 ja havia interpretat algunes de les BSO més destacades del món cinematogràfic, però ara volen tornar per interpretar temes actuals i de musicals. Un altre dels gèneres que vol explorar la SCCC és el 'trap' i altres músiques urbanes.

Mentrestant, aquells qui vulguin rememorar el quart de segle de Música Global ho pot fer en els concerts de l'Auditori de Girona o amb el disc 'Emociona't amb la SCCC', on hi ha enregistrats tots els temes que tocaran en els quatre concerts.

Estrena del documental

Aquest dijous al vespre l'Auditori de Girona també ha estat l'escenari de l'estrena del documental 'La parella impossible' que segueix la formació des dels seus orígens. En el documental, dirigit per Vicenç Asensio, es pot veure tot el procés que segueix la SCCC des de l'arranjament dels temes fins que els interpreta en un concert o els enregistra per un disc.