Banyoles crea una ruta turística al voltant del rec Major

Hi haurà plafons que marcaran el recorregut i una vegada al mes es farà una visita guiada gratuïta

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) ha creat una ruta turística que ressegueix el recorregut del rec Major amb l'objectiu d'aconseguir que alguns dels visitants que van a l'estany arribin al nucli antic a peu. El recorregut comença precisament a l'estany i explica alguns dels usos que tenien el rec en el passat, així com també part del patrimoni que hi ha.

A través d'aquesta ruta, els visitants poden arribar a la plaça Major, on hi ha bona part del teixit comercial. La ruta segueix per alguns dels nous espais verds com ara Cal Nocaire i finalment acaba al barri de la Farga. Hi haurà onze plafons que marcaran el recorregut i una vegada al mes es podrà fer una visita guiada gratuïta.

Els recs són un dels elements "definitoris" de la ciutat de Banyoles, segons ha explicat el regidor de Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca. Al voltant dels diversos recs que hi ha al municipi s'hi han anat aixecant i desenvolupant diverses activitats econòmiques, com ara les indústries de draps o els molins de paper. També han tingut un paper cabdal en la vida quotidiana, ja que es van convertir en el safareig de moltes cases.

Amb l'objectiu de ressaltar la importància de tot aquest patrimoni que hi ha vinculat als recs, l'Ajuntament de Banyoles té una ruta per conèixer part dels recs. Ara, però, ha decidit crear-ne una de nova específicament centrada en el rec Major. Es tracta d'un producte turístic que persegueix dos objectius: per una banda ressaltar el paper històric dels recs i per l'altra, aconseguir que els turistes que visiten l'estany s'acostin al nucli antic.

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha recordat que en el Barri Vell de Banyoles és on hi ha bona part de l'activitat comercial i econòmica i per això és important acostar els turistes en aquesta zona.

Recorregut fins a la Farga

El recorregut segueix fins a la zona de la Farga, al sud de la ciutat. Per Tarafa, aquesta ruta també és una oportunitat per "millorar una zona poc visitada" però que ha suposat una gran inversió en els últims anys. L'Ajuntament ha arreglat bona part del traçat del rec entre el Barri Vell i la Farga amb espais verds.

Ara, està acabant un parc infantil i lúdic d'aigua. La regidora de Promoció Econòmica ha detallat que la idea és "acostar les propietats de l'aigua i perquè van sorgir totes les indústries que hi havia a Banyoles" a través d'una manera "més amena" com és un circuit d'aigua.

Aquest últim tram de la ruta ha suposat la inversió de mig milió d'euros. La meitat dels diners provenen de l'Ajuntament de Banyoles i l'altra meitat són fons del Pla de Foment de Turisme, que dona la Generalitat amb la recaptació de la taxa turística.
Plafons i visites guiades

La ruta del rec Major consta d'onze plafons que detallen tots els elements patrimonials que hi ha al llarg del recorregut. L'itinerari comença als Banys Vells, on neix el rec. A partir d'aquí es va resseguint tot el recorregut pel municipi fins arribar a la Farga, on hi ha l'últim molí paperer de la demarcació de Girona i que està obert al públic.

En cada plafó, els visitants podran trobar l'explicació de cada element patrimonial en català, castellà i anglès. A més, hi ha un codi QR que redirigeix al portal web de turisme on es pot aconseguir més detalls de cada punt.

A més, hi haurà una visita guiada al mes que oferirà de forma gratuïta els serveis educatius i pedagògics dels museus de Banyoles. La ruta té una durada aproximada d'una hora i mitja. El recorregut total des dels Banys Vells fins a la Farga són poc més de 2 km.