Strubell defensa que el català ha de ser única llengua oficial d'una Catalunya independent

El candidat per Girona assegura que hi ha "arguments científics" que no recomanen que el castellà sigui cooficial

El candidat de SI per Girona creu que CiU i ERC actuen de forma electoralista quan defensen que el castellà sigui també llengua cooficial en una Catalunya independent. Segons Toni Strubell, hi ha diversos estudis de sociolingüistes que auguren que si el català i el castellà són cooficials en l'estat català, el castellà acabaria convertint-se en la llengua majoritària i el català desapareixeria en dues generacions. "No són lingüistes catalans i independentistes, sinó lingüistes inclús espanyols", ha afirmat Strubell.

Strubell posa sobre la taula un treball titulat 'raons de ser d'un full de ruta per a la gestió de les llengües a la Catalunya independent' elaborat per un grup de treball sobre gestió del castellà en el marc d'un estat català integrat per filòlegs com Montserrat Alberte o Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid. "Si a l'estat català el català no és necessari, desapareixerà", ha afirmat Strubell.

En aquest sentit, Toni Strubell ha acusat CiU i ERC d'"abandonar" la llengua i no incloure en els seus programes electorals cap tipus de mesura destinada a fomentar l'ús del català. Strubell sosté que per a SI a Catalunya no només es parlaria català, sinó que en l'ensenyament es fomentaria l'aprenentatge de quantes més llengües millor, entre les quals els castellà. "Però no com a llengua cooficial", ha conclòs.

Strubell ha recordat que donar al castellà la mateixa oficialitat que al català seria considerar-lo un idioma "propi", un rang que, recorda Strubell, el Tribunal Constitucional va negar per al català en la sentència sobre l'Estatut de Catalunya.