Albert Pla s'estrena com a monologuista al festival Temporada Alta

L'espectacle es podrà veure també al Festival de Jazz de Barcelona i està previst que faci una gira a ciutats com ara Madrid i València

Amb una pancarta on es pot llegir 'Tu vida es una puta mierda y lo sabes" -copiada literalment d'un carrer de Manresa- i vestit amb una bata i unes botes, el cantautor de Sabadell proposa endinsar-se en un univers de manifestacions, càrregues policials i gent que vol imposar les seves idees i que utilitza la violència contra aquells que són diferents. Un tema de plena actualitat tot i que assegura que hi venia pensant des de feia temps. "Primer volia fer una pel·lícula, després un musical d'òpera i al final he fet el de sempre, un monòleg d'estar per casa", apuntava aquest matí amb un somriure.

Sense referències a noms propis ni indrets, parla de manifestants que surten al carrer amb el lema 'Todo es verdad', vestits d'un vermell concret, per després trobar-se enmig de la manifestació 'Todo es mentira'. El personatge queda atrapat i no sap com sortir-ne i de cop, es topa amb una càrrega policial que el deixa abatut a terra. Aquestes són algunes de les peripècies que explica, així com la d'un policia, que "com un toro desbocat" corre cap als manifestants i es mor després de xocar contra una farola.

Situacions delirants que, en algun moment no estan tan allunyades de la realitat, i que Pla utilitza per narrar una interpretació de la realitat carregada de provocacions. En un moment del muntatge, per exemple, el personatge explica que li hauria agradat convertir-se en un "heroi" després de matar un parell de policies, banquers i fins i tot polítics per després ser aclamat pel públic. En comptes d'això, decideix unir-se a una manifestació contra el sistema. Durant tota l'entrevista, ha eludit respondre sobre el missatge que vol transmetre amb el muntatge, deixant que l'espectador faci les seves interpretacions.

Enmig del monòleg, apareixen algunes cançons que interpreta amb una guitarra o al teclat. Algunes ja són conegudes, com ara 'Teófilo', Todo es mentira' i d'altres són inèdites. L'artista veu molt poc probable que d'aquest espectacle en pugui sortir un disc.

En el moment "més dolç" de la seva carrera

El muntatge compta amb la direcció artística de Pepe Miravete, amb qui ja va treballar l'any 1997 amb l'obra de teatre 'Caracuero'. Quinze anys més tard tornen a coincidir en un mateix projecte. Preguntat per l'evolució que ha fet Albert Pla, Miravete es desfà en elogis i assegura que "ja en aquell moment era un artista i ara ho continua essent". I afegeix que està vivint un "moment dolç", "molt creatiu" alhora que es mostra "relaxat i feliç".

El cantautor s'ha mostrat encantat de tornar a l'escenari del teatre de Bescanó (Gironès), tot dient que és "el millor teatre del món", i ha agraït la bona disposició que els seus responsables sempre han tingut amb ell cada vegada que ha necessitat un lloc per assajar. Així mateix, ha afirmat que li hauria encantant poder haver venut pastanagues en comptes de les entrades de l'espectacle, tal com es va fer fa uns dies per denunciar l'augment de l'IVA.

Fent una referència a aquesta iniciativa, ha explicat que cada cop hi ha més dificultats per poder treballar en el context actual i ho ha il·lustrat així: "Hi ha crisis, lo de les discogràfiques, sóc català, hi ha un bosc del PP, hi ha més crisi; si li sumes tot això, només et queden les pastanagues".

'Manifestació' també es podrà veure al Festival Internacional de Jazz de Barcelona, el pròxim 29 de novembre al Teatre Arteria Paral·lel. Els seus organitzadors, explicaven aquest matí que, tot i no ser un músic del gènere, té alguns elements que el converteixen en "molt jazzista", com són el seu "sarcasme", "inconformisme", i la "llibertat" amb què treballa. Després farà gir aper ciutats com ara Madrid i València.

El muntatge és en castellà.