Figueres aconsegueix la cessió anticipada dels terrenys de l'antiga presó i els obrirà a la ciutat

L'Ajuntament farà un projecte on preveu espais verds i eliminar el mur de la plaça d'Ordis

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha aconseguit la cessió anticipada dels terrenys del primer perímetre de l'antiga presó i obrirà l'espai a la ciutat. Tot i que fa temps que la proposta està sobre la taula, l'alcaldessa, Agnès Lladó, ha explicat que ja tenen l'esborrany de conveni –que han gestionat amb la direcció general de Patrimoni- i que ara començaran a redactar el projecte de l'actuació que s'hi haurà de fer per adequar-lo.

Es tracta de 5.730 metres quadrats, que ara estan envoltats per les antigues tanques del centre penitenciari i el mur de la plaça d'Ordis. L'equip de govern vol debatre els usos amb els consells de districte però ja ha avançat que la prioritat seran els espais verds i eliminar el mur, traslladant el mural que hi ha a un altre punt de la ciutat perquè continuï essent visible.

De moment, no hi ha terminis però Lladó espera que els tràmits s'agilitzin el més aviat possible. Per això, ja ha anunciat que començaran a treballar en el projecte per definir les actuacions que cal fer-hi. D'entrada es té clar que calen espais verds però s'obrirà a la ciutadania a través dels consells de districte perquè puguin participar-hi.

Tampoc es descarta que s'hi pugui destinar un espai a aparcaments, una llarga reivindicació dels veïns del barri. "Necessitem habilitar espais lliures i verds. Els aparcaments són necessaris però si tenim poc espai hem de pensar en les persones", afirma Lladó.

Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Xavier Amiel, ha dit que l'actuació ja es preveu al POUM, que esperen portar a aprovació inicial el mes de juliol. "Som una de les ciutat amb menys ràtio d'espais verds", ha remarcat.

D'altra banda, el consistori manté la voluntat de convertir l'antic edifici en un punt "unificat" de serveis de la Generalitat. De fet, ha dit que l'ha intervenció es farà a l'espera que el projecte es concreti però ha dit que el Govern "està disposat a treballar-ho". "Serà el següent pas", ha afegit Lladó.

Sense presos des del 2014

L'antic centre penitenciari va traslladar els presos al Puig de les Basses el mes de juny de 2014. Des d'aleshores, l'equipament s'utilitza com a seu de l'associació de veïns del barri, on celebren diversos actes de manera habitual. Durant molts anys es va plantejar la opció de reconvertir-la en l'escola Carme Guasch, en barracons, però finalment es va abandonar aquesta idea. El nou centre anirà en uns terrenys adjacents a les actuals instal·lacions.