Milers de concentrats a Figueres reclamen al Govern fer efectiva la independència

ANC i Òmnium han donat suport als encausats pels talls a l'AP-7

L'ANC pressiona l'endemà de la investidura al nou Govern que surti d'Esquerra i Junts perquè faci efectiva la independència en un acte que ha aplegat milers de persones a Figueres (Alt Empordà). La seva presidenta, Elisenda Paluzié, s'ha felicitat de l'acord dels dos partits, però demana que el nou executiu "estigui disposat a fer la independència" i ha assegurat que seran allà per "pressionar" perquè així sigui.

En el mateix sentit s'ha expressat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha recordat les paraules que Jordi Cuixart li va deixar anar al jutge Marchena. "Avui es nota el caliu d'aquell moment en què li va dir a la cara que ho tornarem a fer", ha etzibat Mauri, que reconeix que "és imprescindible que hi hagi Govern, però sobretot és més imprescindible que hi hagi la gent".

Tot plegat en un acte en suport als encausats pels diferents talls a l'autopista AP-7 en les protestes en contra de la sentència i de la "repressió de l'estat espanyol". Durant l'acte, molts crits en contra de les forces de seguretat, en especial els Mossos d'Esquadra. El portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha carregat contra la policia catalana per l'actitud que tenen en algunes de les protestes independentistes.

Majoral també ha assenyalat el jutge instructor de la causa que agrupa 197 investigats pel tall al Pertús. El portaveu d'Alerta Solidària denuncia que impedeix que les compareixences siguin telemàtiques i obliga els investigats a anar a declarar a Figueres, malgrat que en molts casos son persones de les Terres de l'Ebre o Ponent. "Això és una forma de càstig. No té cap altre sentit, perquè sap que haurà d'arxivar la causa", exclama.

Amb Maoral ha parlat també l'advocat de la Catalunya Nord, Mateu Pons, que va assistir alguns dels detinguts per la Gendarmeria en el tall del Pertús. Pons ha explicat que la fiscalia francesa va arxivar de seguida la causa perquè "si vols protestar és normal que facis un cert enrenou". "Hem de preguntar a les institucions europees per què els mateixos fets es jutgen de manera tant diferent en un costat o altre de la frontera", ha assenyalat entre aplaudiments.

L'acte ha conclòs amb el testimoni de dues de les encausades, la Pepa Plana i l'Alícia Monterroso de Lleida. Totes dues han carregat contra l'estat espanyol i han recordat que "molts dels qui pateixen la repressió son anònims". L'himne dels Segadors i l'Estaca de Lluís Llach han clos l'acte.