Sant Julià de Ramis no anirà als tribunals europeus pel retorn dels diners espoliats pel franquisme

L'alcalde lamenta que "el govern més progressista" no hagi reparat la memòria històrica

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) deixarà aparcat el recurs pel retorn dels diners espoliats pel franquisme i descarta, de moment, recórrer als tribunals europeus després que el Tribunal Superior hagi tombat el recurs presentat.

L'alcalde del municipi, Marc Puigtió, ha assegurat que estan "tristos" per la decisió però cal ser "responsables" i escoltar la recomanació dels serveis jurídics. Segons l'advocat, anar a Estrasburg seria una decisió "agosarada" tenint en compte que altres casos similars han estat desestimats. Puigtió ha lamentat que "el govern més progressista" de l'Estat no tingui la "voluntat política" de reparar la memòria històrica dels represaliats pel franquisme.

El portaveu del bufet Delso Quintana, Antoni Quintana, considera que és "agosarat" anar a Europa, tenint en compte els precedents que hi ha en casos similars. Quintana ha recordat que hi ha un altre bufet d'advocats que ja hi va recórrer anteriorment i tots els recursos "han estat denegats". De fet, l'advocat ha puntualitzat que "Estrasburg no els ha ni admès a tràmit".

Per això l'alcalde ha decidit "no seguir" endavant amb la via judicial. Tot i així ha afirmat que paralitzaran el recurs "de moment" i no descarten que "més endavant" recuperin aquesta opció si veuen alternatives que els fa confiar en un resultat favorable.

Una sentència que no entra "en el fons de la qüestió"

Albert Quintana ha lamentat que la sentència del Tribunal Superior "no entri en el fons de la qüestió" sobre el fet que les lleis franquistes no s'han derogat mai. Quintana ha destacat que els magistrats destaquen en diverses ocasions que algunes de les al·legacions que fa l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis "són innovadores" respecte altres casos anteriors.

Malgrat tot, l'advocat ha reafirmat que el tribunal remet a la falta de voluntat política per aconseguir aquesta indemnització i reparació de la memòria històrica. Per això, Quintana no comparteix "els arguments jurídics" que dona el TS i es manté ferm que l'Ajuntament "estava en el cert" quan recordava l'aplicació d'una llei del 1908 per anul·lar les clàusules sòl i el fet que fos una legislació poc utilitzada però "encara vigent perquè mai ha estat derogada".

"La sentència no ha resolt res"

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, ha lamentat que "el govern espanyol més progressista de la història" no hagi actuat per reparar la memòria històrica amb la indemnització de les famílies que van ser espoliades per la dictadura franquista. En aquest sentit, Puigtió ha criticat que sigui "un govern fort que es protegeix a ell mateix" contra "un municipi molt petit que protegeix els seus veïns".

Per altra banda, l'historiador Narcís Castells, ha assegurat que "la sentència no ha resolt res" perquè "queda pendent" restaurar la memòria històrica de tots els republicans represaliats durant la dictadura.