Sant Joan de les Abadesses recuperarà el canal del Molí Petit, inutilitzat des dels anys 70

Els treballs estan pressupostats en 185.461 euros

Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) recuperarà el canal del Molí Petit, inutilitzat des dels anys 70 per una esllavissada. La Diputació de Girona ha licitat els treballs que permetran que l'antic molí fariner, gestionat i dinamitzat pel Centre d'Educació Ambiental Alt Ter amb finalitats educatives, pugui tornar a funcionar. Els treballs estan pressupostats en 185.461,92 euros, dels quals la meitat seran finançats per un fons FEDER. Pel que fa a la meitat restant, la pagaran a parts iguals la Diputació de Girona i, l'Ajuntament. Es preveu que els treballs durin uns sis mesos.

Els treballs arriben després que, en els darrers anys, s'hagi recuperat la bassa i del mecanisme de molta de l'antic molí fariner. Restava pendent assegurar la captació d'aigua, ja que des de principis de la dècada dels anys setanta el canal que duia l'aigua des de l'anomenat gorg del Gall de la riera de l'Arçamala, va quedar inutilitzat a conseqüència d'una esllavissada. En aquests anys el recorregut també s'ha vist afectat per la terra i vegetació que hi ha anat caient.

Les obres permetran recuperar els darrers 100 metres de canal i fer-hi arribar l'aigua a través d'una canonada soterrada. L'objectiu, segons explica l'Ajuntament en un comunicat, és que a banda de recuperar la infraestructura "com a patrimoni històric i amb finalitats divulgatives", a la vegada que s'assegura l'arribada d'aigua, "imprescindible per conservar la biodiversitat i l'ecosistema de la bassa".

En paral·lel a l'actuació al canal també es faran obres a l'edifici amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica a l'edifici a través d'un aïllant tèrmic a les façanes i les cobertes. També es preveuen millores a l'entorn: es perllongaran les escales d'accés al parc de les Mudes i s'esponjarà la vegetació que hi ha sobre el mur, que n'havia malmès alguns trams.