Jutgen l'acusat de matar la dona a ganivetades a Blanes davant els fills menors d'edat

La fiscalia demana 34 anys de presó per assassinat i lesions psíquiques

El judici contra l'acusat de matar la dona a ganivetades Blanes (Selva) davant els dos fills menors d'edat de la parella la matinada del 9 d'abril del 2018 ha començat aquest matí a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular.

El fiscal demana 34 anys de presó per un delicte d'assassinat amb les agreujants de gènere i parentiu i dos delictes de lesions psíquiques pel trauma causat als fills. El fiscal i les tres acusacions han demanat al jurat que tinguin en compte que va ser un atac "brutal" i "cruel" i que la víctima no va tenir cap opció de defensar-se perquè la va agredir mentre dormia.

La defensa no nega l'autoria del crim però apunta que l'acusat estava obcecat perquè no assumia que la víctima volgués divorciar-se.

Després de la tria del jurat popular, el judici ha començat amb la lectura dels escrits del fiscal, les tres acusacions (en nom de la família de la víctima, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Blanes) i la defensa i les al·legacions prèvies. El judici es reprendrà dilluns amb la declaració de l'acusat.

El fiscal Enrique Barata demana 34 anys de presó per un delicte d'assassinat amb les agreujants de gènere i de parentiu i dos delictes de lesions psíquiques pel trauma que l'acusat ha provocat als dos fills matant la mare davant seu. Segons l'escrit d'acusació, l'assassinat va tenir lloc cap a dos quarts de sis de la matinada del 9 d'abril del 2018, al domicili familiar del carrer Cristòfor Colom.

"Aprofitant la foscor de la nit i que la víctima dormia al llit conjugal, va anar a la cuina i va agafar un ganivet de grans dimensions, va tornar al dormitori i li va clavar reiteradament a la seva dona, causant-li fins a 23 ferides", apunta el fiscal que afegeix que la dona no va tenir cap possibilitat de defensar-se i que només va poder "demanar ajuda agònicament".

Els fills menors d'edat de la parella (que aleshores tenien 10 i 17 anys) es van despertar pels crits de la mare però no van poder fer res per salvar-li la vida. Les acusacions sostenen que es va tractar d'un "crim masclista en majúscules". De fet, el fiscal sosté que l'acusat va matar la dona "per demostrar la seva dominació" i perquè no acceptava que es volgués divorciar. "O era seva o no era de ningú", ha dit Barata a les al·legacions prèvies que sosté que, ja els dies abans del crim, va identificar "la seva actitud possessiva, desconfiada, controladora i gelosa" cap a la víctima.

També apunta que el processat va causar un trauma en els fills: "La mare va morir als braços d'un d'ells i l'altre va haver d'intervenir perquè el pare s'estava autolesionant". Unes seqüeles psíquiques, apunten les acusacions, que continuen avui dia, sobretot en el fill més petit que està sota tutela de la Generalitat i ha de seguir un tractament psicològic i psiquiàtric intensiu per "intentar reparar en la mesura de les possibilitats aquesta vivència tan traumàtica.

Els advocats de les acusacions, Jorge Ruiz, Pilar Camps i Sònia Huerta han demanat al jurat que faci justícia a les víctimes i que no els hi "tremoli el pols". La família de la víctima ha seguit la primer jornada del judici visiblement compungida i la germana de la dona no ha pogut evitar increpar el processat al final de la sessió: "Assassí, vas matar la meva germana, assassí".

No nega els fets

El fiscal i les acusacions també han lamentat que, fins ara, l'acusat en cap moment ha declarat i ni tan sols ha demanat perdó a la família. L'advocat de la defensa, Pere López de Coca, ha explicat al jurat que el processat no negarà l'autoria dels fets però nega les circumstàncies agreujants que apunten les acusacions. També ha dit que l'acusat estava "obcecat": "Demostrarem que no va ser capaç d'assimilar la situació de quedar-se sense família per culpa del divorci, no veia la manera de solucionar el problema". També nega que tingués el crim planificat.