El PSC es compromet a recuperar la inversió per a la UdG i revisar les taxes

Marina Geli ressalta que Girona es pot convertir en un pol d'atracció d'estudiants francòfons, tant de França com del Magrib

"Catalunya ja no és un país per a joves", ha lamentat Marina Geli que sosté que la culpa és del Govern de CiU que "ha propiciat que el talent se'n vagi". Geli creu que els jove que aposten per quedar-se "estan abocats a l'atur o tindran dificultats per accedir a la universitat, especialment als màsters". El PSC ha criticat l'encariment des les taxes universitàries que han fet que moltes famílies "tinguin problemes" per fer front al pagament dels estudis dels joves.

Una de les universitats catalanes que més ha notat les retallades en inversió i l'increment del preu de la matrícula és, segons els socialistes, la Universitat de Girona. Geli ha lamentat que a banda d'afrontar el 18% de retallada lineal a totes la universitat, la UdG també ha hagut d'assumir que s'hagin aturat tots els projectes de futur que tenia, com ara la construcció del Campus de Salut que havia d'aplegar tots els estudis universitaris relacionats amb la sanitat al voltant d'un nou hospital Trueta.

Segons Geli, Girona ha de liderar el projecte transfronterer europeu Pirineu-Mediterrani gràcies al Parc Científic i al Campus d'Excel·lència. A més, també aposta per impulsar que Girona sigui políglota i es converteixi en un pol d'atracció per a estudiants francòfons, tant del Magrib com de França.

El PSC es compromet a no retallar mai més el pressupost per a educació. "Cada any creixerà el màxim que permeti la conjuntura econòmica i serà la primera partida en retornar als nivells pressupostaris d'abans de la crisi", ressalten els socialistes. "La finalitat és captar estudiants, professors, talent i inversions, així com activitat econòmica a tot Europa, el Magrib, la mediterrània i el món", recull el programa del PSC per a les comarques gironines. Els idiomes bàsics segons el PSC per a la demarcació de Girona són quatre: català, castellà, anglès i francès.

En matèria d'educació els socialistes també aposten per tornar a finançar amb 1.300 euros cada plaça de llar d'infants municipal o dotar els centres de més autonomia per gestionar-se i desenvolupar un projecte educatiu. Una altra de les propostes del PSC és eliminar els concerts amb les escoles que segreguin per sexes, ara que hi ha una sentència judicial que ho permet.

Concretament per a Girona, els socialistes volen donar continuïtat a l'oferta educatiu d'instituts-escola a Sant Joan de les Abadesses, Verges, Lloret, Riells i Besalú i impulsar aquesta oferta a Cadaqués, Puigcerdà i Ribes de Freser.