ICV diu que CiU 'no ha fet res' per desenvolupar el parc del Montgrí, les Medes i el Baix Ter

Marc Vidal reivindica que la protecció del medi pot dinamitzar l'economia local i proposa la creació de tres nous parcs

La creació del parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter es va aprovar al Parlament de Catalunya el juliol de 2010 quan ICV estava al capdavant del departament de Medi Ambient. La creació del parc va ser objecte de crítiques d'alguns alcaldes de la zona i també pagesos que veien perillar els seus cultius, especialment d'arròs. Segons indica el candidat ecologista per Girona, Marc Vidal, la llei preveia que en un termini de dos anys ja haurien d'estar fets alguns passos com la creació de l'òrgan gestor que s'encarregaria de la redacció dels plans de protecció i usos de l'espai protegit.

Segons ha denunciat Vidal, no s'ha consignat ni un euro per nomenar un director o directora del parc i, per tant, no s'ha fet cap dels projectes pendents. "Aquests terminis estan recollits en una llei i CiU l'ha incomplert perquè no té interes en apostar per aquest model ", ha manifestat.

El candidat ha reivindicat que la protecció del territori a través dels parcs naturals és una font de "dinamització de l'economia". Vidal ha criticat que CiU "no hi veu negoci" en la protecció del medi però que és una oportunitat tant per potenciar l'economia local -amb artesania o restauració, ha dit- com també el turisme sostenible. "El model de sol i platja s'ha acabat perquè hi ha altres territoris que l'ofereixen a més baix preu, aquí hem d'apostar pel turisme de qualitat", ha defensat Vidal, que creu que si s'impulsa el parc natural vindran més visitants "a gaudir d'un espai protegit".

Crítiques a la gestió mediambiental de CiU

El candidat d'ICV-EUiA per Girona també ha criticat la decisió de CiU d'eliminar el Departament de Medi Ambient i "repartir les competències" entre diferents conselleries. Segons Vidal, mentre CiU ha governat ha reduït un 65% els diners destinats a la gestió dels parcs naturals existents i "ha aturat totes les inversions possibles". "Hi ha parcs naturals en situació pràcticament d'agonia", ha dit el candidat, que interpreta que això és una "mostra del desinterès de CiU per la gestió de la diversitat i el medi ambient". Vidal també ha lamentat que s'han reduït les aportacions als consorcis com el de l'Alta Garrotxa o les Gavarres que, des del món local, gestionen espais d'interès natural "amb resultats positius".

"CiU sempre patrimonialitza molt Catalunya però en canvi no protegeix el territori", ha manifestat Vidal. La formació ecologista considera que si el Govern de la Generalitat protegís un 30% del total del territori català això, més enllà dels beneficis ambientals i paisatgístics, suposaria una dinamització econòmica.

Tres nous parcs a terres gironines

Per això, entre les propostes de la coalició ecologista per a la pròxima legislatura hi ha la creació de tres nous parcs naturals a la demarcació de Girona. Es tractaria del parc natural de les Gavarres -a cavall entre el Gironès, el Baix Empordà i una part de la Selva-, la zona lacustre de Banyoles i el Pla de l'Estany i les capçaleres del riu Ter i Freser, al Ripollès. Vidal ha recordat que el Parlament ja ha aprovat la previsió de començar a treballar en aquests espais però falta que es faci una llei per declarar-los parcs naturals.

ICV-EUiA també demana que es potenciï la política forestal i que es faci una Llei de biodiversitat i protecció del territori.