Indústria i transport responen a la vaga però el comerç punxa

Botiguers del centre de Girona asseguren que no es poden "permetre el luxe" de tancar perquè són negocis familiars

Els sindicats han qualificat de "massiu" el seguiment en la indústria de les comarques gironines, sobretot en empreses càrnies i agroalimentàries. Dolors Bassa ha posat com a exemple l'empresa d'Aiguaviva Bellsolà, on el seguiment de la vaga ha estat del 90% i pocs treballadors han anat a la feina.

Els sindicats han organitzat piquets informatius de matinada arreu de la demarcació, sobretot en accessos a polígons industrials que és on comencen els torns més aviat. A més, els piquets també han tallat algunes carreteres com la C-66 a l'alçada de Celrà o la carretera Barcelona de Girona, una de les principals artèries de comunicació de la ciutat. 
UGT i CCOO xifren el seguiment en el conjunt de la indústria en més del 70% i en les empreses amb més pes de la demarcació en més del 90%. "En indústria hi ha més seguiment que en la darrera vaga general", ha afirmat el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte.

Un altre sector en el qual els sindicats consideren que hi ha hagut "èxit de convocatòria" és en els transports. Aeroport de Girona, trens, autobusos i mercaderies gairebé han cobert només els serveis mínims perquè, segons els sindicat, el seguiment ha estat del 98%. "A més, tant els trens com els avions que han sortit anaven molt buits", ha afirmat Bassa. "Estem molt contents, l'aturada en transport ha estat gairebé total", ressalta la secretària general de l'UGT.

Però el comerç, sobretot el petit, continua essent l'assignatura pendent. "Sempre és difícil, està molt atomitzat", assegura Compte que destaca que encara no tenen xifres concretes de seguiment. La majoria de botigues del centre de Girona han decidit obrir. Els botiguers han explicat que molts són negocis familiars i que en època de davallada del consum no es poden "permetre el luxe" de tancar ni un sol dia.

"El gènere s'ha de pagar igualment, els lloguers, els sous dels treballadors, totes les despeses. Entenc que la gent protesti i comparteixo el rebuig a les retallades, però no veig que ajudi tancant la botiga", ha explicat Lluís Suquet, propietari de la merceria La Palma. En la mateixa línia la Rosa Vila, mestressa de les botigues de caramels 'Melus' ha explicat que tant ella com el seu fill han decidit obrir per evitar perdre diners. "Necessitem obrir, no podem fer festa", ha afirmat Vila que afegeix que "obrirà sempre que pugui" perquè el consum ha caigut.

Pel que fa als treballadors públics, els sindicats destaquen que hi ha hagut un seguiment desigual i que ha costat mobilitzar alguns sectors, com ara el sanitari. Tot i això, Compte preveu un seguiment superior al 60% en ensenyament i destaca que en les Escoles d'Adults han secundat la vaga entre el 70 i el 80% dels empleats.
Els sindicats esperen que "la cirereta" d'aquesta jornada de vaga sigui una manifestació multitudinària aquesta tarda.

Ambulàncies amb rodes punxades

Fins a les 12 del migdia, la convocatòria de vaga general ha transcorregut sense grans incidents a la demarcació. Aquest matí, a la seu que el Consorci del Transport Sanitari de Catalunya té a Girona han aparegut 9 ambulàncies amb les rodes punxades. Però a quarts de sis les han pogut canviar i han pogut treballar amb normalitat. Les ambulàncies estan aparcades a l'aire lliure i, tot i que hi ha una tanca, els vàndals l'han ogut saltar. A Figueres han aparegut algunes pintades i algun pany de comerços amb silicona per impedir que poguessin obrir.