Vila diu que tenir estat propi frenarà la davallada d'inversions en cultura

El candidat gironí de CiU critica que el ministeri ha eliminat les subvencions als festivals d'estiu

"La desinversió en cultura per part del govern d'Espanya és insostenible". Així de taxatiu s'ha mostrat el candidat de CiU per Girona, Santi Vila, que ha assenyalat que el govern espanyol ha reduït un 63,7% les inversions en cultura a Catalunya. "Això representa un creixent greuge comparatiu entre, per exemple, Barcelona i Madrid, un dèficit fiscal crònic i un sistema de fiscalitat que castiga el consum cultural", ha denunciat.

Vila ha criticat la mesura d'apujar l'IVA cultural del 8% al 21% i ha remarcat "l'èxit" de la protesta que es va viure anit al Teatre de Bescanó on, enlloc d'entrades, es van vendre pastanagues per reivindicar que l'IVA de les hortalisses (4%) és "més just" que l'IVA aplicat a la cultura.

Pel candidat, aquesta situació només es pot corregir amb la creació d'un estat propi per a Catalunya. A més, el cap de llista de CiU ha remarcat que el dèficit fiscal anual entre Catalunya i Espanya és de 16.000 MEUR i ha dit que, si el pressupost del Departament de Cultura de la Generalitat fos l'1% d'aquests diners que marxen de Catalunya, això significaria disposar de 160 MEUR més per la cultura catalana. "Seria aproximadament un 60% més que el pressupost actual, un increment espectacular", ha assenyalat.

Pel candidat gironí, l'activitat cultural -pública i privada- a Catalunya genera una fiscalitat per a l'Estat d'entre 2.500 i 3.500 MEUR i, segons Vila, el retorn de l'Estat és d'aproximadament 1.300 MEUR; cosa que indica que a nivell fiscal la cultura catalana "és un contribuent net amb l'Estat". A més, també ha afegit que la cultura va de la mà del turisme i esdevé una de les bases de l'economia catalana.

Vila també ha lamentat que els pressupostos generals de l'Estat per l'any vinent preveuen deixar sense inversió diverses obres previstes a la demarcació. En concret, s'ha referit a la construcció de l'Arxiu Provincial de Girona, al qual no s'hi destinarà ni un euro, així com l'eliminació de les subvencions als festivals de Peralada, Torroella de Montgrí, Porta Ferrada i Temporada Alta. "Aquest és un fet sense precedents", ha assenyalat el candidat.

Vila ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita al Castell de Montsoriu, a la Selva, acompanyat per Pere Vila, Montserrat Roura, Lluís Guinó i Joan Alcalà, integrants de la llista gironina de CiU.