Jutgen una cuidadora que feia servir targetes de crèdit d'una veïna de Girona per trucar a tarotistes

Apunten que també va treure diners del caixer estafant un total de 14.500 euros

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns una cuidadora acusada d'un delicte continuat d'estafa per haver fet servir dues targetes de crèdit de la veïna de Girona que l'havia contractat per trucar a telèfons del tarot. La fiscalia i l'acusació particular sostenen que la processada es va "aprofitar de la confiança" de la víctima per, entre el juliol del 2018 i el gener del 2019, utilitzar les targetes per fer compres, pagar serveis per internet i apropiar-se de diners que treia del banc. En total, xifren la suposada estafa en 14.579,31 euros.

L'acusada ho nega i apunta que feia les trucades perquè li demanava la víctima, que no volia que se sabés que consultava aquests serveis perquè li feia "vergonya". La fiscalia l'acusa d'un delicte continuat d'estafa agreujada i demana 4 anys de presó i multa de 3.000 euros. L'acusació particular sol•licita 6 anys de presó i multa de 12 mesos per l'estafa i 3 anys per un delicte d'usurpació d'estat civil. També volen que indemnitzi la víctima amb 14.579,31 euros, la quantitat que sostenen que li va estafar.

La processada va començar a treballar per a la família l'any 2015 per tenir cura de la filla de la víctima, que era dependent, i per fer les tasques domèstiques. Segons han explicat al judici tant l'acusada com la denunciant, treballava com a interna i, amb el pas del temps, la relació estrictament professional va deixar pas a un vincle de "confiança" i gairebé "familiar". "Per a mi era com una filla", ha dit la víctima al judici.

Segons les acusacions, el juliol del 2018 la processada es va "aprofitar de la confiança" que li tenia la víctima i va ordir un pla per "utilitzar les targetes bancàries de la víctima i el seu número secret per fer compres, pagar serveis per internet i, també, treure diners dels caixers automàtics".

Amb aquesta operacions recollides a l'escrit d'acusació de la fiscalia, la processada es va apropiar de 4.280,51 euros fent servir les targetes per pagar rebuts del telèfon o del gas, comprar a supermercats o trucar a telèfons del tarot.

Durant el judici, la fiscalia ha sol•licitat que es reproduís la gravació d'una d'aquestes trucades, on la processada donava les dades de les targetes de la víctima per poder fer les consultes de bonaventura. La processada, que ha reconegut la seva veu a l'enregistrament, ha afirmat que totes les trucades les va fer seguint les instruccions de la denunciant, que no volia donar el seu nom ni fer-les ella mateixa perquè, diu, li feia "vergonya" que el seu entorn de n'assabentés. "Les feia amb l'altaveu posat i amb ella al costat, jo no feia res dolent", ha afirmat la processada.

La denunciant, per contra, ha asseverat que "mai de la vida" ha encarregat fer aquestes trucades i sosté que l'acusada va aconseguir el número de seguretat de les seves targetes quan anaven a comprar plegades. "Jo pensava que estava emplenant les bosses, però es veu que no", ha dit la dona que ha detallat que va descobrir el frau quan va anar al banc a treure diners i li van dir que no n'hi havia. Aleshores ho va anar a denunciar.

Diners del caixer

Les acusacions també apunten que la processada va fer servir les targetes per fer compres per internet, com ara cinc entrades per anar al circ a Girona. La processada ha afirmat que era la filla de la denunciant qui feia les adquisicions i que posaven el seu telèfon mòbil per poder completar l'operació amb el codi de seguretat, per això consta a la documentació aportada a la causa. La filla de la denunciant no ha pogut declarar aquest dilluns perquè va morir recentment, abans que el cas arribés a judici.

Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, entre el novembre del 2018 i finals de gener del 2019, l'acusada va treure diners en efectiu del caixer en onze ocasions. Al llarg d'aquests mesos, el ministeri fiscal recull reintegraments per valor de 10.298,80 euros.

En total, les acusacions xifren la presumpta estafa en 14.579,31 euros. A més, també consideren que ha quedat acreditat al judici que es va prevaler de la relació de confiança que hi havia i han apuntat que la denunciant i la seva filla van anar al casament de la processada i que li van comprar el vestit de núvia.

La defensa, encapçalada pel lletrat Yago Aubanell, demana l'absolució. A l'informe, ha argumentat que no s'ha enervat la presumpció d'innocència de la processada i ha afirmat que els informes aportats a la causa estan "plagats d'errors" perquè, per exemple, hi ha càrrecs a una targeta en dies que no consta acreditada cap trucada telefònica al telèfon del tarot.

A més, també sosté que no hi ha proves que indiquin que va ser la processada qui va retirar els diners del caixer ni que desmuntin la versió de l'acusada i apunta que hi ha "ànim espuri" per part de la denunciant, a qui la cuidadora ha portat als tribunals per acomiadament improcedent.

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.