ICV reclama el dret a la segona oportunitat per qui hagi perdut la casa

L'exconseller d'Habitatge Salvador Milà desconfia dels acords de PSOE i PP perquè no són "ni universals ni retroactius"

ICV ha organitzat aquesta tarda un acte per explicar les propostes del partit en matèria d'habitatge i, especialment, defensar la dació en pagament i d'altres accions per aturar el problema dels desnonaments. Pel candidat a Girona, aquesta és una de les situacions d'emergència més importants actualment i ha lamentat que hagin calgut suïcidis -com el de Barakaldo i Granada- perquè PP i PSOE "comenci a bellugar-se". "A mi m'agradaria recordar que ICV ja va presentar al 2007 al Congrés dels Diputats una iniciativa per solucionar aquest problema i hi van votar en contra", ha manifestat.

Per això, Vidal considera que alguns polítics "haurien de tenir problemes de consciència" perquè considera que la problemàtica dels desnonaments no s'ha solucionat per manca de voluntat política. Per això, el partit demanarà al Congrés a través d'una proposició no de llei que s'aprovi un decret urgent que aturi tots els desnonaments -també aquells que estan suspesos o encara pendents d'assenyalar- i que s'insti els bancs que han rebut diners públics a posar a disposició de famílies desnonades els pisos que tenen buits i amb un preu de lloguer social. "Reclamem el dret a una segona oportunitat de les famílies que han perdut la casa", ha dit.

"Volem mesures per evitar el sobreendeutament de les famílies, que es pugui renegociar el deute i que la dació en pagament sigui l'últim remei", ha manifestat Vidal, que ha comptat amb la presència de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, a qui ha titllat "d'herois" per haver estat lluitant per evitar desnonaments. Vidal també ha destacat que dins les diferents candidatures hi ha persones que han estat lluitant dins el marc de la PAH per evitar desnonaments i denunciar la situació.

Salvador Milà, molt crític amb PP i PSOE

A l'acte també hi ha assistit l'exconseller d'Habitatge i membre de la candidatura de Barcelona, Salvador Milà, que s'ha mostrat molt crític amb la gestió que el govern estatal està fent d'aquesta problemàtica.

"Han calgut tres morts, desenes de milers de depressions, anys i anys de manifestacions i que el Congrés hagi rebutjat fins en quatre ocasions propostes per solucionar aquesta sagnia perquè PP i PSOE comencin a parlar d'això i, a sobre, enmig d'unes eleccions autonòmiques", ha criticat Milà, que considera que les propostes que fins ara està estudiant l'executiu espanyol són insuficients perquè no són "ni universals" -s'ha parlat de donar una moratòria de dos anys al pagament de la hipoteca a ciutadans amb característiques específiques- "ni retroactives".

Per això, Milà no confia "en absolut" en què els dos partits majoritaris aprovin mesures que puguin acabar amb aquest problema. "Estan controlats pels bancs", ha dit Milà, que considera que és d'una "hipocresia profunda" que aquests dos partits tractin ara el tema quan des del 2007 han estat votant en contra de proposicions no de llei que ha presentat al Congrés dels Diputats la seva formació. "Parlen molt i volen quedar bé com va passar amb el codi de bones pràctiques", ha sentenciat Milà.