Girona i Salt impulsen una prova pilot amb més de 200 trampes per controlar la vespa asiàtica

És la primera vegada que el sistema s'utilitza en una àrea urbana

Els ajuntaments de Girona i Salt (Gironès) ha començat a instal·lar més de 200 trampes per intentar controlar l'expansió de la vespa asiàtica. Es tracta d'una prova pilot que impulsen conjuntament els dos municipis i que, per primera vegada, té com a objectiu "anticipar-se" i reduir les situacions de risc entre la població.

"Fins ara, s'actuava quan localitzàvem un niu i es retirava, si era possible. Ara adoptem una metodologia proactiva", assegura el regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés. La voluntat és capturar el màxim de vespres reines i obreres per evitar la proliferació de nius, en un projecte pioner que s'allargarà durant deu mesos. Aquesta és la primera vegada que es posa en pràctica en una àrea urbana de Catalunya.

El regidor de Salt, Jesús Vilaplana, ha defensat que es tracta d'una intervenció integral i un pas "ferm" per controlar la vespa asiàtica i que esperen obtenir-ne un "monitoratge molt clar". L’empresa de control de plagues Salut Ambiental, l’entitat ambiental Bufalvent i l’empresa d’apicultors La Granja d'Abelles són les encarregades de dur a terme el projecte, que per primera vegada s'implementa en una àrea urbana de Catalunya.

El treball va començar el mes de març determinant les zones on calia actuar. A partir d’aquella anàlisi es va detectar la necessitat d'instal•lar 150 trampes en 10 zones de Girona. En concret, els barris de Palau, Montilivi, pont de la Font del Rei, Sant Daniel, Montjuïc, Pedret, can Salvatell, Fontajau, les Deveses d'en Bru i Sant Narcís. D’altra banda, a Salt s'hi instal•laran 75 trampes a les Deveses, les Hortes i el parc Monar, i a les zones del Pla de Salt, de l'hospital Santa Caterina i el passeig dels Països Catalans.

Les trampes es penjaran en els arbres i en punts elevats, i estan dissenyats específicament per a la captura de vespes, minimitzant l'impacte en d'altres espècies. Per fer-ho, contenen un atraient alimentari que només capta l'atenció de les reines i un altre per a les obreres. L'entitat Bufalvent serà l’encarregada de revisar periòdicament –cada 15 dies aproximadament- les trampes per comprovar la seva efectivitat i que no estiguin afectant la biodiversitat autòctona.

Amb les diferents trampes distribuïdes per la ciutat es pretén capturar primer les vespes reines per evitar que colonitzin més espais. Aquest període s'estendrà fins aproximadament el 15 de juny, que és quan finalitza l'època en la qual les reines es dispersen i busquen assentaments.

Tot seguit, el programa se centrarà en capturar, a través de les trampes, les vespes obreres encarregades d'alimentar les larves de les colònies. L'objectiu és reduir el nombre d’obreres per tal de debilitar els nius progressivament i impedir que es desenvolupin com a nius secundaris al final de l’any. Aquest seguiment es farà a partir de la segona quinzena de juny fins al 15 de novembre.

Un pla "integral"

Paral·lelament, es controlarà la força de les colònies i la creació de noves reines entre els mesos d'agost i novembre, just en el moment en què les colònies experimenten la seva proliferació màxima. Aquest és el pas més important en el projecte, ja que es tracta d'un tractament dirigit a minvar el potencial de membres de la colònia, afeblir-ne el creixement i inactivar el màxim nombre possible de reines que han de generar nius nous la temporada següent. Durant el projecte també es desactivaran i eliminaran els nius conjuntament entre les empreses impulsores i les brigades municipals.

El projecte té un cost total de gairebé 17.000 euros, dels quals 11.895,51 van a càrrec de Girona i 5.091, de Salt.