Baixen les intoxicacions etíliques, les faltes i els accidents durant les Fires de Girona

L'ajuntament repetirà la fórmula de cedir a empresaris la programació del segon cap de setmana de les barraques

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, acompanyat per la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, i el regidor de Seguretat, Joan Alcalà, ha presentat el balanç d'aquestes fires de Sant Narcís. Per a l'equip de govern, les fires han estat la consolidació del nou model iniciat l'any passat que es basa en ampliar la participació dels barris i incloure activitats que atreguin públic de totes les edats.

"Hem aconseguit fer més i amb els mateixos recursos", s'ha felicitat l'alcalde, que considera que les fires són "cada vegada més populars" i que atrauen més gent de perfil diferent. Puigdemont també ha destacat el caràcter solidari que ha tingut aquesta edició i ha dit que es mantindrà en el futur. La comissió de la Copa va decidir que cada got costaria 1 euro i que la meitat, 0,50 cèntims, aniria directament al Banc dels Aliments. Finalment, s'han recaptat 23.800 euros.

L'alcalde ha defensat que ha funcionat molt bé la fórmula d'externalitzar la programació del segons cap de setmana a les barraques -se n'ha encarregat el grup d'empresaris anomenat Girona Avança- i ha dit que pensen repetir l'any vinent. Puigdemont ha estat taxatiu i ha dit que l'ajuntament només pagarà la programació del primer cap de setmana i ha demanat als sectors de la ciutat que tenen interès en què les festes durin deu dies que s'involucrin amb l'ajuntament en l'organització de l'esdeveniment com, per primer cop, ha passat aquest any.

Menys intoxicacions etíliques

El regidor de Seguretat, Joan Alcalà, ha exposat alguna de les xifres del dispositiu policial que s'ha organitzat durant les festes. La Creu Roja ha hagut d'atendre mèdicament a 37 persones per ingesta d'alcohol o drogues. D'aquests, segons el regidor, la majoria eren menors de 13, 14 i 15 anys. Aquesta xifra suposa un descens respecte l'any passat, quan es van atendre 48 persones en total, i també respecte el 2010, quan es van fer 56 atencions.

No obstant el descens, l'ajuntament assegura que està "molt preocupat" per aquest fet, especialment havent-hi menors implicats. "No volem que les barraques siguin el lloc on els menors agafen la seva primera borratxera", ha manifestat el regidor de Seguretat, Joan Alcalà. Per la seva banda, l'alcalde ha atribuït aquest descens a la "gran responsabilitat i control" que han exercit les entitats que tenen barraca així com la tasca de sensibilització que ha fet la policia municipal tant a instituts com a botigues on els recordaven que no poden vendre alcohol a menors. Segons l'alcalde, també contribueix al fet que s'han registrat menys incidents el perfil dels grups que aquest any han actuat a la Copa.

Aquest any, però, la policia ha aixecat acta a tres barraques on ha detectat que s'havia venut alcohol a algun menor. Després que aquestes entitats han reconegut l'error i s'han compromès a posar totes les mesures perquè no torni a passar, el consistori els ha permès reprendre l'activitat però no han pogut vendre més begudes alcohòliques pel que resta de fires. S'enfrontaran a sancions de 150 a 300 euros i durant un màxim de tres anys no podran optar al sorteig per tornar a tenir barraca.

Malgrat que l'ajuntament ja ha aprovat les noves ordenances de civilitat -que prohibeixen beure alcohol al carrer i preveuen sancions encara més dures si s'enxampa un menor fent-ho- no s'aprovaran definitivament fins el 21 de novembre i, per tant, aquestes fires no s'han aplicat. El consistori confia que de cara a l'any vinent seran una bona eina per evitar que els menors portin la beguda de casa i es posin fora de la zona de les barraques a consumir alcohol. El recinte de les fires quedarà exempt de l'aplicació de l'ordenança i els majors d'edat podran consumir alcohol dins el clos de fires.

Les dades del balanç policial també demostren que s'han reduït els accidents: n'hi ha hagut 20 pels 17 del 2011. També han caigut el nombre de detinguts (de 12 a 10) així com les faltes, que passen de 84 a 71. Destaca també que s'han aixecat menys actes per venda il·legal (7 aquest anys per les 20 de l'any passat) i el consistori ho atribueix al fet que cada vegada ve menys gent a vendre sense permís perquè saben que els controls són majors.