La Cambra de Comerç demana als gironins 'treballar més i cobrar menys'

Domènec Espadalé lamenta que hi hagi empreses que tinguin dificultats per cobrir vacants perquè no troben personal adequat

Domènec Espadalé ha carregat contra els treballadors i aturats gironins, a qui ha retret no ser conscients de la delicada situació econòmica actual. Segons el president de la Cambra de Comerç, ara més que mai cal recuperar "aquella cultura de l'esforç dels nostres avis" perquè, com assegura, la gent s'ha relaxat.

Segons el president, no s'entén com encara hi ha gent que rebutgi feines -sobretot, en sectors com l'hostaleria i el comerç- "perquè hagi de treballar un cap de setmana cada dos mesos" o bé perquè s'hagi de desplaçar per anar fins al lloc de treball. "Moltes vegades surt alguna feina i la persona a qui li proposen no es vol moure del costat de casa", ha criticat Domènec Espadalé.

El president de la Cambra de Comerç ha fet aquestes consideracions basant-se en els resultats d'una enquesta que s'ha fet a uns 160 empresaris d'arreu de la demarcació. Entre les preguntes que se'ls van fer, n'hi havia diverses relacionades amb el personal i la possibilitat de contractar gent.

Tot i que algunes empreses admeten que ara no es poden permetre agafar més treballadors, Espadalé també ha volgut subratllar que n'hi ha d'altres que sí que en busquen, però que no en troben que s'ajustin al perfil. En aquest punt, el president de la Cambra de Comerç ha posat com a exemple la multinacional Nestlé, amb fàbrica al polígon de Domeny.

Segons Espadalé, quan la companyia va inaugurar les noves instal·lacions (on es fan les càpsules Dolce Gusto) va tenir "dificultats" per cobrir algunes vacants, sobretot les de "tècnics electrònics i mecànics". Per això, el president de la Cambra de Comerç ha considerat que, ara, caldria "decantar els estudiants cap a aquelles titulacions que tenen més sortida".

Treballar més i cobrar menys

Domènec Espadalé també ha estat especialment incisiu en referència a l'actitud que, segons els empresaris enquestats, mantenen determinats treballadors. "Hem detectat que hi ha una manca de gent amb ganes de treballar, manca de compromís, d'integrar-se en la cultura de l'empresa", recullen els resultats de l'estudi, basant-se en algunes respostes.

Aquí, el president de la Cambra de Comerç ha retret a les plantilles que no s'adonin de la gravetat de la situació. Segons Espadalé, la crisi obliga tothom -tant empresaris com treballadors- a estrènyer-se el cinturó, i cal ser conscients que l'època de vaques grasses no tornarà. "Ara tots els sous s'han abaixat, i la situació ens obliga a anar cap enrere; és a dir, cal acostumar-se a aixecar-se més aviat al matí i treballar més per cobrar menys", ha indicat el president.

Espadalé ha posat com a exemple el sector del transport -on hi té experiència- per exemplificar la situació. Segons el president, aquí hi ha empreses estrangeres de l'Europa de l'Est que treballen amb preus rebentats i que obliguen els empresaris gironins a ajustar despeses. "Si no ho fem així, els de fora ens treuen la feina", ha lamentat.

Per això, el president de la Cambra de Comerç ha instat els treballadors a ser conscients de la situació, i a adonar-se que ells no són els únics que fan sacrificis. "Cal que tots ens estrenyem el cinturó", ha conclòs.

El turisme i les exportacions, taules de salvació

A més de presentar els resultats de l'enquesta, la Cambra de Comerç també ha fet públic aquest dimarts un informe econòmic que analitza l'evolució de l'economia gironina durant el primer semestre del 2012. L'anàlisi posa damunt la taula que les exportacions i el turisme són "la gran esperança" per intentar trabucar la situació actual, com ha dit Espadalé.

"El comerç està en hores baixes i el consum, per terra; per tant, aquests dos sectors es veuen com taules de salvació", ha dit el president de la Cambra de Comerç. De fet, les vendes a l'exterior són un dels indicadors que encara manté saldos positius.

Entre gener i agost, les exportacions gironines van créixer un 2,3% en comparació amb el mateix període del 2011, arribant fins als 2.807,44 MEUR. Espadalé també ha dit, però, que la frenada que registren molts països europeus (inclosos França i Alemanya) obliga els empresaris gironins a apostar per nous destins on enviar els seus productes, com ara Rússia, la Xina o els Estats Units.